Svet

Salvini pod istragom zbog navodne zloupotrebe službenih aviona

Izvor: Hina/AFP

Bivši zamenik predsednika italijanske vlade i predsednik desničarske partije Liga Mateo Salvini pod istragom je zbog navodne zloupotrtbe državnih aviona i helikoptera dok je bio na dužnosti, piše italijanska štampa.

Državno tužilaštvo u Rimu predalo je dokumente ministarskom sudu – telu koje sudi za krivična dela koje počine članovi vlade – u vezi s 35 putovanja avionima i helikopterima policije i vatrogasaca, dodaje list Korijere dela Sera.

Tužilaštvo je zatražilo od tog posebnog tročlanog suda da provede istragu kako bi utvrdio da li je korišćenje tih letelica u skladu sa zakonom.

Prema istrazi koju je pre nekoliko meseci sproveo dnevnik La Republika, Salvini je običavao da skupove Lige organizuje malo pre ili posle zvaničnih susreta u Italiji.

Kancelarija državne revizije koja je vodila istragu o finansijskom aspektu, u septembru je odustao od tužbe obrazloživši odluku time da ta putovanja „čini se nisu skuplja od putovanja koje vlada odobrava ministrima i njihovim saradnicima na redovnim linijama“, podseća Koriere.

Kancelarija je ipak ocenio te letove „nezakonitim“ jer se po italijanskom zakonu policijski i vatrogasni avioni i helikopteri moraju „koristiti isključivo u institucionalne svrhe i za obuku“ a ne za ‘državne letove'“ ministara.

„Što nas više napadaju, više napredujemo, sa osmehom na usnama“, reagovao je je Salvini na Tviteru.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!