Svet

Fon der Lajen zabrinuta zbog kratkog roka za pregovore o Bregzitu

Beogradski glas (Beta) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je zabrinutost kada je reč o izvodljivosti pregovora vezano za Bregzit i budući odnos Velike Britanije i Evropske unije do kraja 2020. godine.

„Veoma sam zabrinuta zbog kratkog roka kojim raspolažemo“, rekla je Fon der Lajen u intervjuu francuskom ekonomskom listu Eko (Les Echos). 

Britanci treba da napuste EU 31. januara 2020, kada počinje „prelazni period“, predviđen da bi se izbegao nagli prekid veza, tokom kojeg Britanija i EU treba da pregovorima utvrde svoj budući odnos. 

„Nije reč samo o pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini, već o mnogim drugim temama. Čini mi se da bismo sa obe strane trebalo ozbiljno da se zapitamo da li su svi ovi pregovori izvodljivi u tako kratkom roku“, rekla je predsednica Evropske komisije. 

I evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije rekao je ranije da bi pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini s Velikom Britanijom, nakon što ta zemlja napusti EU, mogli biti podjednako teški kao i pregovori o uslovima Bregzita.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač