Svet

„Evropa nije više raj za novinare“

Beogradski glas (Beta) – Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutieres izjavio je na Svetskom forumu demokratije u Strazburu da je Evropa prestala da bude „raj“ i bezbedna sredina za novinare.

„U Evropi su u poslednjih pet godina ubijena 24 novinara, 13 novinara je ubijeno na teritoriji Evropske unije“, rekao je Gutieres u debati „Sloboda govora i zaštita novinara“.

Veliki broj novinara se trenutno nalazi u zatvorima, naveo je generalni sekretar Evropske federacije novinara, dodajući da je Turska postala najveći „zatvor“ za novinare u Evropi.

Prema njegovim rečima, loši uslovi su doveli do rastuće autocenzure među novinarima.

„Građani doživljavaju novinare kao čuvare demokratije, ali se čini da su ti čuvari izgubili zube… To me jako brine“, rekao je on.

Gutieres je ocenio da novinarstvo nije isto kao pre 20 ili 30 godina. Kako je naveo, mediji su odgovorni za sadržaj koji objavljuju, za razlliku od novinarstva na društvenim mrežama.

„To je piratsko novinarstvo“, ocenio je Gutieres.

Forum pod nazivom „Da li je demokratija ugrožena u informatičkom dobu“ održava se od 6. do 8. novembra pod pokroviteljstvom Saveta Evrope.

Forumu prisustvuju predstavnici medija, aktivisti i politički lideri iz celog sveta.

Svetski forum demokratije u Strazburu predstavlja jedinstvenu platformu za donosioce odluka i aktiviste koji imaju priliku da razgovaraju o ključnim izazovima za demokratije širom sveta. Ovo je osmi forum po redu. 

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x