Srbija

Protest meštana Trnave zbog nebezbednog pružnog prelaza: Do sada poginulo devetoro ljudi

Piše: Irena Milošević

Beogradski glas – Nakon nekoliko nesreća na pružnim prelazima sa smrtnim ishodima, koje su tokom poslednjih meseci prošle godine potresale Srbiju, i dalje se oni koji žive u blizini pruge osećaju nebezbedno. Mnogi pružni prelazi i dalje su loše ili nisu uopšte adekvatno obezbeđeni. Jedan od takvih je i u prigradskom naselju Trnava kod Čačka. Meštani ovog sela organizovali su miran protest u nadi da će nadležni imati sluha za njihov problem.

Meštani Trnave prinuđeni da protestuju ističu da su se do sada obraćali na mnoge nadležne adrese, ali uzalud. Na pružnom prelazu u Trnavi život je do sada izgubilo devet osoba, a Trnavci zahtevaju od Infrastrukture železnice Srbije i Grada Čačka da obezbede pružni prelaz rampama, kako se nesreće ne bi ponavljale. Prelaz je sada obezbeđen samo znakom STOP i Andrejinim krstom.

Strepnja zbog školskog autobusa

Milan Ikonić je 2014. godine na ovom pružnom prelazu izgubio brata. Tada su nadležni obećali da će ubrzo obezbediti rampe, ali to se nije desilo.
„Došli smo do uvida u glavni projekat u kom su definisane najkritičnije tačke i prelazi na delu pruge od Čačka do Kraljeva. Prema tom projektu, prvi najkritičniji pružni prelaz je kod čačanske bolnice, drugi je naš, treći u Baluzi, a četvrti u Vapi. Do sada je urađen prelaz kod bolnice i „na divlje“ rampa u Atenici“, kaže Ikonić, ističući da su meštani još 2014. godine pozvali nadležnu inspekciju, koja je izašla na teren i donela zaključak da bi pružni prelaz trebalo da se obezbedi i postavi rampa. Međutim, od tada, nažalost, nije urađeno ništa.

„I sa leve i sa desne strane pruge je žbunje koje nam ograničava preglednost. Kada je magla, vozače zbunjuje javna rasveta koja se nalazi takođe sa obe strane. Nadležni ne reaguju ni na naše zahteve niti na peticije“, priča Ikonić.

Srđan Lisica automobilom svakodnevno prelazi prugu i po desetak puta. Kako kaže, najteže mu je kada su u kolima deca koju vozi u školu. Da bi što bezbednije prešli prugu Srđan često ugasi automobil i oslušne ide li voz ili ne. „Jedino tako sam siguran, jer je na ovom delu pruge brzina voza 100 kilometara na čas, a njegov nailazak uvek može biti fatalan zbog zaustavnog kočenja od čak 800 metara“, priča Lisica.

Član Saveta Mesne zajednice Mirko Subotić ističe da je ovaj protest organizovan i povodom toga što bi uskoro trebalo da počne da saobraćaja đački autobus, koji će ovim putem prevoziti najmanje 50 mališana.

„Imam 62 godine i pamtim da je ovaj pružni prelaz oduvek bio problem. Do sada smo izgubili devet meštana i Srbija više nema dece za bacanje zbog nečije neodgovornosti. Posebno me pogodila činjenica da se ministarka Zorana Mihajlović i direktor policije Rebić prepucavaju na temu ko je kriv i šta će istraga da utvrdi. Nama istraga ne treba posle svega toga što se desilo. Zar je bila potrebna tragedija da bi se obezbedio pružni prelaz? U našem kraju dece je hvala bogu sve više, a uskoro bi trebalo da počne da saobraća gradski autobus i zbog toga smo svi uplašeni“, rekao je Subotić.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x