Srbija

Optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića negirali krivicu na sudu

Izvor: Kossev

Pred Specijalnim sudom u Prištini nastavljeno je pripremno ročište osumnjičenima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative (GI) „Sloboda, demokratija pravda“ Olivera Ivanovića. Optuženi su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret, a odbrana je zatražila da im se dostave snimci sa bezbednosnih kamera. Advokati odbrane zatražili su i ukidanje mere pritvora, a tužilac uvođenje kućnog pritvora. Naredno ročišćte biće održano u martu.

Nakon što je pročitana optužnica, optuženi su se oglasili povodom dela koja im se stavljaju na teret. Optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret. Međutim, Spasojević je priznao krivicu za nedozvoljeno posedovanje oružja, kao i Dragiša Marković, za isto delo, javlja KoSSev.

Rade Basara, takođe se izjasno nevinim, navodi da je u vreme ubistva Ivanovića, a sve do 23. februara 2018. bio u Hrvatskoj.

Sud je doneo rešenje da se prihvata priznanje krivice dvojice optuženih za krivično delo nedozvoljeno posedovanje oružja, ali i da će presuda biti doneta kada i opšta za sva krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Sudija je prethodno upitao advokate odbrane da li su im dostavljeni svi spisi.

Advokat jednog od optuženih – Marka Rošića, Mahmut Haljimi rekao je da su mu dostavljeni svi spisi osim jednog video sadržaja – snimka sa bezbednosnih kamera.

Haljimi navodi da je ujedno kontaktirao predmetnog tužioca da mu dostavi ovaj snimak, jer je on, kako je izjavio, važan za odbranu.

Navodi da jedinica koja se bavi video snimcima „ima problema“, zbog čega mu nije obezbeđen snimak, ne preciziravši koji su problemi u pitanju.

Haljimi navodi da nedostatak tih video snimaka ne predstavlja prepreku za nastavak rasprave, ali i da zahteva da mu se oni naknadno dostave.

Osim Haljimija, zahtev za video snimke, a posebno onih iz Kancelarije GI SDP, iznela je i advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović.

Kako navodi, bez njih nije u mogućnosti da spremi odbranu te je ujedno zahtevala da joj se snimci dostave do kraja nedelje.

Drugi advokat Silvane Arsović, takođe je zatražio od suda da se odredi vremenski rok za dostavljanje video CD-ova sa video snimcima.

Dejan Vasić, advokat optuženog Dragiše Markovića, sa druge strane kaže da mu nisu dostavljenja veštačenja telefonom – listing poziva njegovog branjenika, a zbog, kako je rekao, nesaradnje Prištine sa Beogradom.

U optužnici se navodi da su šestoro optuženih deo organizovane kriminalne grupe koju vode Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, a koji se nalaze u bekstvu.

Silvana Arsović, kao je rečeno, okrivljena je za pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva. Navodi se da je Arsović bila svesna da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP-a isključene, te da su ove kamere potom, ubrzo nakon ubistva uključene.

Advokati odbrane zatražili su i da se optuženima ukine pritvor, dok je tužilaštvo predložilo uvođenje mere kućnog pritvora.

Sudija je na kraju ročišta obavestio odbranu da imaju pravo da podnesu prigovor na optužnicu, a da će naredna rasprava biti održana 16. marta u 10 sati.

Što se tiče zahteva advokata za ukidanje mere pritvora ili zamene merom kućnog pritvora i predloga tužioca za uvođenje mere kućnog pritvora za one koji se brane sa slobode, o tome će biti odlučeno „profesionalno i zakonito“ na osnovu spisa, te će pisanim putem odgovoriti, poručio je sudija.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač