Srbija

Kiša ili greška projektanta – ko je kriv što stadion u Kraljevu još nije gotov?

Beogradski glas (N1) – Balkansko juniorsko atletsko takmičenje neće biti održano u Kraljevu, jer rekonstrukcija atletskog stadiona nije završena. Zato se Balkanijada, koja je trebala da bude otvorena 13. jula, seli u Istanbul. Atletski savez Srbije pokušao je da takmičenje pomeri za 14. septembar, ali je Balkanska atletska federacija to odbila.

Vest o rekonstrukciji Atletskog stadiona u Kraljevu dočekana je euforično, pogotovo ako se zna da će to biti najmoderniji stadion u Srbiji. A kruna projekta trebalo je da bude Balkansko atletsko prvenstvo za juniore. Međutim, Balkanijada će se održati u Istanbulu, jer stadion nije rekonstruisan.

Nadležni iz Grada Kraljeva, kojima je ceo posao bio poveren, kažu da im je planove pokvarilo loše vreme.  

„Koliko god to delovalo čudno, ali glavni razlog jesu loše vremenske prilike. Svuda oko nas je voda, zemlja se već duže vreme natapa vodom i nemoguće je raditi dok se sve ne osuši“, rekao je za N1 Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo.  

Rekonstrukcija ovog stadiona koštala je 140 miliona dinara, a finansijeri su ministarstvo privrede i lokalna samouprava u Kraljevu. Ali, kada je aprilu zatraženo da se iz gradskog budžeta odobri dodatnih 16,5 miliona dinara jer je projektant napravio grešku, pojavila se sumnja da posao ipak neće biti završen na vreme.

„Nepredviđeni radovi su delom greška projektanta. Ali niko od nas nije znao da se ispod ciljnih sto metara atletskog stadiona krije betonska ploča, koja je služila kao stabilizacija tla. To niko nije znao“, kategoričan je Nestorović.  

Ivan Matović iz Udruženja Starosedelaca Kraljeva kaže da kašnjenje rekonstrukcije atletskog stadiona nema nikakve veze sa poplavama i lošim vremenskim uslovima.  

„Osim malo jače kiše, na ovom mestu poplava nije bilo. Međutim, radovi su i pre toga stajali. Jedini razlog za nezavršetak i nepoštovanja planiranog roka jeste nesposobnost i nestručnost ljudi koje okuplja vladajuća koalicija“, rekao je Matović za N1.

„Ja sam siguran da onog trenutka kada budemo završili stadion i kada budemo imali spektakl sa Ivanom Španović više niko neće pominjati sredstva koja su izdvojena“, naglasio je direktor Direkcije.  

Atletski savez Srbije pokušao je zbog kašnjenja rekonstrukcije stadiona da odloži Balkanijadu u Kraljevu za dva meseca. Takav predlog, nažalost nije prihvatila Balkanska atletska federacija, jer su kalendari svih zemalja odavno usvojeni.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!