Srbija

Kako je najpoznatija reka niškog kraja prodata tajkunima da grade hidroelektrane: Mutna voda u Nišavi

Piše: Marko Smiljković

Beogradski glas – To je jednostavno neshvatljivo! Ovo je prva pomisao svakog Nišlije i Piroćanca, pa i bilo kog drugog čoveka, na to da dve hidroelektrane kontrolišu tok Nišave i, kako kažu retki meštani sela oko Bele Palanke, prete da ugroze ekosistem celog toka ove reke od Bele Palanke, preko Niša, do ušća u Južnu Moravu.

Firma „PowerGen“ d.o.o. Beograd izgradila je pre tri godine hidroelektranu „Vrgudinac“, dok je prošle godine beogradska firma „Mams Energy“ pustila u rad postrojenje „Crveni breg“. Zajedničke tačke ove dve firme su Žarko Zečević, nekadašnji čelnik FK Partizan, koji se pojavljuje kao suvlasnik „PowerGena“, dok je njegova ćerka, prema podacima Agencije za privredne registre, Mia Zečević, zakonska zastupnica firme „Mams Energy“. To samo po sebi ne mora ništa da znači, ali u Srbiji ostavlja prostor javnosti da pomisli kako je u pitanju neka mutna voda. 

Vikendaši se iščuđuju kako je država prodala Nišavu. Sada, kako kažu, vlasnici preko brana puštaju vodu koliko njima odgovara tako da je reka na mnogim mestima presušila. Milan Šević, jedan od vikendaša čija je dedovina u Crvenom bregu, slikao je metar po metar, kako on kaže, eko-genocida koji se tamo odvija. Pusto je mesto oko Crvenog brega na kom je hidroelektrana. Nema ni mnogo vikendaša. Onih koji vide isušene delove Nišave.

„Zasad sam našao jednog vlasnika parcele od 30 ari kome je bukvalno oteta imovina zato što je ’PowerGen’ skrenuo u tom delu Nišavu. On ih je tužio sudu. Investitori su kod Crvenog brega zakrčili otpadom jedan planinski potok i kada dođe zima, sva ona voda ima da ode ka auto-putu prema Sofiji. Nišava je bukvalno pregrađena i oni puštaju vodu koliko im treba za proizvodnju struje koju prodaju državi, a zato Nišava postaje mrtva reka jer riblji fond polako nestaje. Prema podacima APR-a, iza firme ’PowerGen’ d.o.o. Beograd stoje investitori Žarko Zečević, bivši funkcioner FK Partizan, Stefan Babović, bivši fudbaler FK Partizan, sin biznismena Milije Babovića i još dvojica suvlasnika“, priča Šević. U internet pretrazi kao vlasnik se javlja i Aleksandar Ćirjaković, nekadašnji predsednik Odbora za rudarstvo Demokratske stranke.

Šević podvlači da je na pomolu moguća prirodna katastrofa.

„To što će polako nestajati riba neće biti velika muka u odnosu na to što, kada se otope snegovi, bujica može da zagadi izvorište Krupac, odakle se snabdeva vodom više od 250.000 Nišlija. Takođe, nestala je jedna ada, celog ostrva u Nišavi više nema. Ukoliko investitori ne ispravi navedene propuste i ne dovede u red prirodu koju su devastirali, moramo na sve moguće načine sprečiti dalje delovanje ove firme i svih ostalih koji nam uzimaju Nišavu“, zaključuje Šević.

Upornost da dobijemo drugu stranu se isplatila. Javio se muškarac iz „PowerGena“, koji nije hteo da odgovori na naša pitanja već je samo rekao da dve hidrocentrale nemaju iste vlasnike i da je ova firma ispoštovala sve evropske standarde u toj oblasti privrede.

„Svako ko kaže nešto loše o obe HE i branama ne shvata koliku korist mi proizvodimo. Pa, gospodine, kada se gradio ’Đerdap’, isto su se mnogi bunili, a onda se ispostavilo da ima više koristi a štete nimalo“, rekao nam je jedan od anonimnih izvođača radova na obe hidroelektrane.

Verovatno postoji nada da će se neko iz ove dve firme pojaviti u javnosti kako bi odgovorio na brojna pitanja, a dotle je jasno da je kantautor Đorđe Balašević znao za ovaj slučaj, ne bi na tu temu napisao samo jednu pesmu ‒ „Ne lomite mi bagrenje“.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač