Srbija

Izbori na Kosovu: Samoopredeljenje vodi, Demokratski savez Kosova odmah iza, Haradinaj prelazi u opoziciju

Beogradski Glas (Beta) – Lider Samoopredeljenja i kandidat te stranke za premijera Kosova Aljbin Kurti proglasio je pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i izjavio da od danas počinje da radi na stvaranju nove Vlade sa njim kao premijerom.

„Mi smo naporno radili, dugo smo bili angažovani, ali sve se isplati, jer svaka žrtva vredi za naše voljene gradjane. Smatrali smo to svojom obavezom i mi ćemo vratiti zemlju na pravi put“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da večeras slave, a da će se u ponedeljak „obavezati na stvaranje Vlade“.

„Uspostavićemo kontakt sa Demokratskim savezom Kosova kako bismo krunisali promene. Kada opozicija postane vlada, onda se promena kruniše. U medjuvremenu se promena dogodila našom pobedom“, rekao je Kurti.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, rekao je da će kao premijer preuzeti odgovornosti koje mu pripadaju po Ustavu, a da pod njegovim vodjstvom neće biti pitanje šta Kosovo daje Srbiji u zamenu za priznanje, već dug koji Srbija ima prema Kosovu.

Samoopredeljenje Aljbina Kurtija vodi na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu sa 26,10 odsto glasova, dok Demokratski savez Kosova ima 25,21 odsto, pokazuju rezultati koje je objavila kosovska Centralna izborna komisija (CIK), na osnovu 77 odsto prebrojanih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija koja je osvojila 21,7 odsto glasova, sledi koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova sa 11,6 odsto, dok koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde ima 5,08 odsto glasova, objavljeno je na sajtu CIK-a.

Od srpskih partija ubedljivo vodi Srpska lista koja je prema do sada poznatim rezultatima obezbedila svih 10 mesta koja pripadaju srpskoj zajednici.

Veselji je najavio da njegova stranka odlazi u opoziciju jer na izborima u nedelju nije osvojila najviše glasova.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!