Politika beogradski glas
Region

Elmar Brok iz nemačkog CDU: Srbija može biti prva sledeća članica EU

Izvor: Blic

Srbija je ključna zemlja za mirovni razvoj regiona i najspremnija je da postane prva sledeća članica Evropske unije, ocenio je u intervjuu za „Blic“ Elmar Brok, doskorašnji nemački evroparlamentarac i član CDU Angele Merkel, koga list predstavlja kao jednog od dobrih poznavalaca prilika na Balkanu.

Brok je naglasio da članstvo u EU zavisi uvek od svake zemlje pojedinačno i od njenih zasluga i ukazao kako treba proći sva poglavlja, ocenivši da je to „detaljan i komplikovan proces“.

„Naravno, najbitnija su pitanja demokratije i vladavine prava i druga koja su sadržana u poglavljima 23 i 24. Ne bih rekao da je Srbija usporila. Od početka procesa evrointegracija bilo je jasno da će Srbiji biti potrebne godine do kraja (procesa)“, naglasio je Brok.

On je ocenio da „to ne može brzo da se desi“ jer se radi o „komplikovanom procesu, ali ne samo Srbiji već i Evropskoj uniji“.

„Međtim, vidimo da je Srbija zemlja koja je najbolje prirpemljena da postane sledeći član EU. Treba da joj pomažemo i ohrabrujemo je“, poručio je nemački evroparlamentarac, naglasivši kako je „uvek verovao da se mirovni razvoj ovog dela sveta ne može postići bez Srbije kao dela rešenja i kao članice EU“.

„Srbija je ključna zemlja ovde“ rekao je Brok.

On je, komentarišući odnose između Beograda i Prištine, rekao kako se nada da će „obe strane imati razumevanja“ i da će „doći do sporazuma koji će obema zemljama život mnogo olakšati kada vide evropsku dimenziju i ostvare evropske aspiracije“.

„Nadam se da će se to desiti uskoro i da će se u Prištini uskoro naći efikasna vlada, a to nije lako učiniti“, rekao je za „Blic“ doskorašnji nemački evroparlamentarc Elmar Brok.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač