Politika

Vladika Grigorije: Evo šta se dešava kada je sva vlast u rukama jednog čoveka

Beogradski glas (Beta) – Episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije ocenio je da događaji u Crnoj Gori, posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, najbolje pokazuju šta sve može da se dogodi kada se vlast nađe u rukama jednog čoveka koji je, pritom, „u potpunosti izgubio kompas i nemilosrdno gazi sve pred sobom i nije spreman da sasluša čak ni volju sopstvenog naroda“.

U intervjuu za novi broj nedeljnika NIN, koji će izaći u četvrtak, vladika Grigorije je rekao da veruje da narod u Crnoj Gori vrlo dobro zna šta je crkva, na kojim je temeljima izrasla i kako se za nju i njena dobra valja boriti.

„Upravo to su potvrdile i reakcije na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, pokazavši jednovremeno i to da je narod u Crnoj Gori na visini jevanđelja i da je dosledan načinu na koji se Crkva vekovima suočava s nepravdom“, rekao je on.

Govoreći o stanju u Srbiji, Grigorije je ocenio da je apsolutna moć u rukama jednog čoveka koji upravlja većinom u parlamentu, a preko njega i celim društvom.

„Pošto u Srbiji podela na zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast de fakto ne postoji, onda parlament odlučuje ko će biti sudija, tužilac, premijer, ministar, državni službenik, a narod ili neka druga državna tela nad tim nemaju ama baš nikakvu kontrolu. Tako imamo dvostruki problem: ne postoje korektivi u samoj državi između njenih grana (na primer da sud može da obori neku odluku parlamenta), a ne postoji ni onaj narodni korektiv jer je narod isključen iz svakog procesa odlučivanja“, rekao je on.

Vladika Grigorije je ocenio da je tako narod sveden na „glasačko stado“ i prinuđen da ide za pastirom „koji ga drži na lošoj paši i na koje, po potrebi, laju njegovi psi“.

„Teško se može očekivati neka napredna demokratska misao kod ljudi koji već punih stotinu godina žive u naopakom i autokratskom uređenju… Ako želimo da i Srbija postane pravna država i ako želimo da i ona ima demokratsko uređenje, valja nam oponašati način na koji su drugi uspeli u tome, proučiti šta su menjali, a čega su se držali. Jer bez uspostavljanja ustrojstva koje je zasnovano na demokratskim formama i procedurama, ne može se doći do suštine demokratskog života. To jeste težak zadatak, ali građani Srbije u tome, uveren sam, mogu uspeti“, rekao je Grigorije.

Govoreći o uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću, on je rekao da ne bi trebalo da se zaboravi da Obradović nije ustao protiv neke političke opcije ili u ime neke druge, već u zaštitu javnog interesa.

„Svi se moramo zapitati šta smo pojedinačno učinili da pomognemo tom čoveku“, rekao je vladika Grigorije za novi NIN.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!