Politika beogradski glas
Politika

Uzalud Junker upozorava na rat, Makron protiv ulaska Balkana u Evropsku uniju

Politika

Beogradski glas (Beta) – Francuski predsednik Emanuel Makron odbacio je danas bilo kakvo proširenje Evropske unije dok se Unija ne reformiše uprkos upozorenjima šefa Evropske komisije Žan-Klod Junkera da bi Balkan bez evropske perspektive ponovo mogao da utone u sukobe.

Balkan je ušao u spiralu sukoba devedesetih godina prošlog veka nakon raspada Jugoslavije, ali etničke i nacionalne tenzije traju više od 20 godina, navodi agencija Asošiejted pres.

Članstvo u EU bilo je snažan podstrek političkim i ekonomskim reformama za Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru – koje se nedavno priključila NATO i Kosovu.

AP podseća da će Velika Britanija sledeće godine postati prva zemlja koja će napustiti Uniju.

Predsednik Francuske je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu rekao da će podržati proširenje tek nakon što se EU dublje integriše i sprovede reforme.

„Podržaću proširenje samo ako prvo bude produbljivanja i reforme naše Evrope“, naveo je on.

Makron je rekao da ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji, ali da ne želi da EU, koja danas teško funkcioniše sa 28, a sutra sa 27 članica, odluči da može da primi nove članove po istim pravilima.

Junker upozorio da ne želi da se rat vrati na Zapadni Balkan

S druge strane, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ostaje pri stavu da EU mora da ostavi otvorena vrata za nove članice.

„Ako oduzmemo tim zemljama u ekstremno komplikovanom regionu evropsku perspektivu, doživećemo ono kroz šta smo već prošli 1990-ih“, kazao je on.

Junker je upozorio da ne želi da se rat vrati na Zapadni Balkan. Aktuelni šef Evropske komisije ranije je rekao da neće biti proširenja EU za vreme njegovog četvorogodišnjeg mandata, podseća AP.

Lideri Zapadnog Balkana i EU sastaće se sledećeg meseca na Samitu EU – Zapadni Balkan, ali male su šanse da Brisel u skorije vreme pozove neku od zemalja da se pridruži EU.

Turska je takodje kandidat za članstvo u EU i toj zemlji je obećano ubrzanje pregovora ako zaustavi desetine hiljada migranata na putu ka Evropi. Ipak, pregovori Brisela i Ankare su u zapećku.

Zemlje poput Francuske, Nemačke i Austrije zalažu se za neki oblik „privilegovanog partnerstva“ sa Turskom, umesto punopravnog članstva u EU.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač