Politika

U Skupštini Srbije počela druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima

Beogradski glas (Beta) – U Skupštini Srbije danas je počela druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredstvo evropskih parlamentaraca i nevladinih organizacija.

Na sastanak, koji je počeo oko 9 sati, nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije (DSS), Pokreta Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke (SRS).

U zgradu Skupštine Srbije ušli su predstavnici evropskog parlamenta Tanja Fajon, Edvard Kukan, Knut Flekenštajn i Vladimir Bilčik. Oni nisu želeli da daju izjave novinarima pre sastanka.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je novinarima pre početka sastanka da je zadovoljna odzivom stranka na dijalog, da će i danas razgovarati o poboljšanju izbornih usliova i istakla da odlaganja redovnih parlamentarnih izbora neće biti.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Djordje Milićević rekao je da za predstavnike vladajućih stranaka nema tabu tema i da su uvek tu da razgovaraju o svemu što može da unapredi izborni proces u Srbiji“.

„Mi nikada ne zatvaramo vrata dijalogu, tu smo da razgovaramo“, kazao je.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović je rekao da o zainteresovanosti dela opozicije za razgovore najbolje govori to što „nisu ni došli na sastanak“.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nema prevelika očekivanja od dijaloga, ali da je ipak organizovanjem razgovora vlast „priznala da nešto ne valja“.

„Politika je dijalog koji može da bude u institucijama, za stolom uz posredovanje i na ulici sa motkama. Ja mislim da je srednja varijanta najbolja za Srbiju i zato učestvujem u njoj bez prevelikih očekivanja, ali sa svešću da je ovo priznanje režima da nešto ne valja“, rekao je Živković.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da mu je žao što nisu sve stranke koje su pozvane i prihvatile razgovor i da je LDP došao iako mu to nije bilo potrebno jer zna dobro šta može da očekuje, odnosno nije iznenadjen okolnostima u kojima se Srbija nalazi.

On je dodao da uvek treba da se razgovara i da su ipak napravljeni odredjeni pomaci.

„Ne razgovaramo šta je alternativa. Ne mogu da se složim sa idejom da umesto izbora i parlamenta zemlju osudimo na ulicu i tuču. Na izbore treba izaći koliko god da je teško“, rekao je on.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!