Politika

Srbija u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila poglavlje 4

Izvor: Fonet

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU) otvorila poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala.

To je drugo poglavlje koje je otvoreno ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje devet o finansijskim uslugama.

Srbija je otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, a preliminarno su zatvorena dva poglavlja.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je ocenio da odluka o otvaranju novog poglavlja približava Srbiju članstvu u EU.

Varheji je rekao da je Evropska komisija (EK) posvećena evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana i izrazio nadu da će na kraju mandata ovog sastava EK bar jedna zemlja iz regiona biti spremna za članstvo u EU.

Finski ministarka za evropske poslove Tuti Tupurainen, čija zemlja predsedava EU, ocenila je da proširenje EU predstavlja strateško ulaganje u mir, stabilnost i razvoj Evrope.

Tupurainen je rekla da otvaranje 18. poglavlja sa Srbijom predstavlja jak i pozitivan signal celom Zapadnom Balkanu.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Ministarka: Pored ekonomskih reformi, ostvaren napredak i u vladavini prava

Joksimović je izjavila je u Briselu da današnja odluka pokazuje da je Srbija, pored ekonomskih reformi, ostvarila napredak i u oblasti vladavine prava.

Uz podatak da je otvoreno više od polovine od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, Joksimović je rekla da polovina tog puta pokazuje da Srbija ne stoji u mestu, kao i da politika proširenja EU opstaje, mada ima uspone i padove.

Uz podatak da je Beograd otvorio 18 od 35 pregovaračkih poglavlja, Jadranka Joksimović je rekla novinarima da polovina tog puta pokazuje da Srbija ne stoji u mestu, kao i da politika proširenja EU opstaje, mada ima uspone i padove.

Jadranka Joksimović je izjavila da je danas moglo biti otvoreno više poglavlja, ali da Beograd ne traži ustupke, već samo pošten i fer pristup.

Srbija privlači najveći broj direktnih stranih investicija u regiona i novim poglavljem doprinosimo unapređenju nivoa pravne sigurnosri, konstatovala je Jadranka Joksimović.

Prema njenim rečima, Beograd nema ništa protiv novih ideja iz EU kojima bi se poboljšao kvalitet procesa proširenja. Ali, bilo bi čudno da se pravila menjaju tokom igre. To unosi dodatnu neizvesnost. Čekamo da se EU uskladi oko nove metodologije, izjavila je Jadranka Joksimović, uz ocenu da uslovi priključenja teško mogu biti teži od onih pod kojima Beograd već pregovara.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!