Politika

Srbija okončala proceduru usvajanja plana za partnerstvo s NATO

Beogradski glas (Beta) – Srbija je okončala proceduru usvajanja drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (Individual Partnership Action Plan – IPAP) sa NATO za period 2019-2021, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Usvajanje novog IPAP-a predstavlja još jednu potvrdu uzlaznog trenda partnerske saradnje Srbije sa NATO i stvara uslove za nastavak redovnog i strukturiranog dijaloga o svim pitanjima od obostranog interesa, te olakšava koordinaciju naše bilateralne saradnje sa članicama i partnerima NATO, navodi se u saopštenju.

Kao i prvi ciklus IPAP-a, koji je u proteklom periodu po oceni obe strane uspešno implementiran, novi dokument koncipiran je saglasno principima Partnerstva za mir, a to su dobrovoljnost, transparentnost i fleksibilnost.

Prioritetne oblasti u kojim Srbija i NATO mogu najbolje da unapređuju partnersku saradnju određene su u skladu sa ciljevima i interesima dve strane. Takođe, s obzirom da IPAP predstavlja najviši mehanizam saradnje NATO sa partnerskim državama koje nemaju aspiracije za članstvo u Alijansi, usvojeni dokument za polazište ima jasno definisanu politiku vojne neutralnosti Srbije, čija je suština odsustvo želje za pristupanjem NATO ili bilo kom drugom vojnom savezu u svetu, ali istovremeno i spremnost da se ostvari partnerska saradnja, podeli odgovornost u realizaciji zajednički definisanih interesa i suočavanja sa bezbednosnim izazovima koji su u savremenom svetu nedeljivi, saopšteno je.

Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO za period 2019-2021. godinu biće objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!