Politika beogradski glas
Politika

PGS: Gradonačelnik Subotice da objasni odakle mu velika imovina u Crnoj Gori

Politika

Beogradski glas (Beta) – Pokret građanske Subotice (PGS) zatražio je danas od gradonačelnika tog grada Bogdana Labana da javnosti objasni odakle mu velika imovina u Crnoj Gori ili da, u suprotnom, podnese ostavku na tu funkciju.

„Ako do ostavke ne dodje, odbornička grupa PGS-a će ponovo inicirati sazivanje vanredne sednice Skupštine grada i razrešenje Bogdana Labana sa funkcije gradonačelnika grada Subotice, jer bi se ovakvim njegovim ponašanjem ponovo dokazalo da je nedostojan obavljanja te visoke javne funkcije. Nadamo se da će ovog puta opozicija u Skupštini grada Subotice podržati naš predlog“, navodi se u saopštenju.

Neprijavljena imovina od milion evra

Juče je na portalu Insajder objavljen članak pod naslovom „Neprijavljena imovina i ambiciozne investicije gradonačelnika Labana“, u kojem se navodi koje sve nepokretnosti Laban ima u Crnoj Gori, kao i okvirna vrednost investicija na tim parcelama, čija vrednost iznosi više miliona evra.

„Bogdan Laban je ponovo dokazao da je nedostojan obavljanja funkcije gradonačelnika. Na osnovu činjenica koje su navedene u članku Insajdera, može se zaključiti da Laban svoju imovinu velike vrednosti u Crnoj Gori, koju je stekao kupovinom 2015. godine a ne nasledjem, nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije“, naveo je PGS.

Nelegalna imovina?

Ocenili su da Laban i pojedini visoki funkcioneri Srpske napredne stranke iz Subotice do imovine nisu mogli doći legalnim putem.

„Građani Subotice očekuju javno objašnjenje načina sticanja imovine tako velike vrednosti od strane osobe koja je svoj radni vek provela u državnoj službi ili na javnim fukcijama, a sada je nosilac najviše javne funkcije u Subotici“, piše u saopštenju.

Neophodan zakon o poreklu imovine

Dodaje se da i taj primer svedoči o tome da borba protiv korumpiranih političara, bez donošenja zakona o ispitivanju porekla imovine, ne može biti uspešna.

„Iako je to više puta javno obećavano, očigledno je da aktuelna republička vlast nema nameru da donese zakon koji bi se bavio ispitivanjem porekla imovine“, ocenjuje se u saopštenju.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač