Kolumna

Lud, zbunjen, pametan

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Ona narodna anegdotska pošalica o seksualnom odnosu ludog i zbunjenog skoro, kao ove godine, nije dobila takvu potvrdu. Jedino se ne zna tačan status i učinak pametnih. Ludi, bar sudeći po šizofrenoj partituri vrhovnog Stručnjaka, očito znaju šta treba da rade – uspešno zaluđuju. Zbunjeni hipnotisano umesto Kozaračkog kola i dalje, siromašni i egzaltirani, cupkaju između mrsnih i posnih sendviča. Pametni uzaludno pametuju, neki od njih se učlanjuju u zbunjene, samo oni najpametniji, na veliku radost ludih – napuštaju preskupi cirkus.

Život u ovoj zemlji otetoj od naroda sve lakše se može udenuti u stihove starog hita Miše Kovača „Samo jedan dan života“… „jer ja sutra nisam s vama, jer sutra umrijeću mlad…“ Ako je masovan odlazak ljudi iz Srbije ravan nekom obliku umiranja, eto potvrde stihovima. Umiranju nacije bitange doprinose po zadatku, ili iz neznanja, svejedno.

Ogromna većina onih koji ne mogu da odu i manjina drugih koji to ne žele naterani su da žive od danas do sutra, da im kolotečina nametnute neizvesnosti postane svakodnevica. U takvom životu generišu se nesigurnost, strepnja i strah, savršene alatke za kontrolu naroda i ambijent za autokratsku vlast koja jedina ima plan duži od jednog dana – da što duže opstane. A svako ko makar nagovesti remećenje tog plana biva javno žigosan, razapet, proglašen za neprijatelja.

Otuda, u ovom košmaru, jedna rečenica obeležila je 2019. godinu, da inventar baš ne overimo sa – zbogom pameti. Izgovorio ju je Dragan Bjelogrlić: „Ako mislite da je Srbija samo vaša, zajebali ste se – malo je i moja!“ I gle čuda, ludaci su je kao prečuli, izostala je burna medijsko-botovska reakcija (uz kukavički, jednodnevan napad na Bjelinog sina), kao da su se malo usrali pred ovom jasnom, odlučnom i mobilizatorskom porukom. Prećutali su je u tišini. Kad je onaj luđak što je umislio da je jedini pametan i koji jedini sme da govori oćutao, ostali su zanemeli ne bi li izbegli da se neko među zbunjenima ne opasulji.

Bjelogrlićeva odlučnost i potonji hrabri potezi valjevskog uzbunjivača Aleksandra Obradovića, te Rektorata BU, jedina su tri svetla oslonca iz protekle godine. Što je, ipak, pomak u odnosu na prethodnu. I što nas sve vraća na jednostavnu narodnu mudrost – ničija nije gorela do zore. A svitanje je neminovno, samo je pitanje u kom delu ovog mraka će se ludi, zaneti seksom sa zbunjenima, zapitati: šta li će biti s nama kad svane?

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač