Kolumna

Kako će Kurti da dohaka Murti

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Poslednjih desetak dana odmetnuti predsednik svih građana Srbije popio je dve ozbiljne šamarčine apropo Kosova. Prvi je dobio od Ričarda Grenela, novog Trampovog emisara za konačno sređivanje odnosa Srbije i Kosova, a ništa manje bolna šljaga stiže mu od Aljbina Kurtija, koji je rešen da pokopa sve prethodne dilove srbijanskog oligarha sa Tačijem i Haradinajem. Otuda nervoza koju ovaj ne ume da sakrije. I ne pada mu na pamet da upotrebi svoje čuvene krilatice: „baš me briga“ i „jaka stvar“.

Možda bi on uspeo da veštom manipulacijom prikrije crvenilo od dve šamarčine, da ga nije ofirala novopečena naprednjakinja Brnabićka, koja je odvalila za „Novosti“: „Ovo je pokušaj da se ’njihovi Srbi’ uvedu u novu prištinsku vladu… Plašim se da ih je baš briga kako su Srbi glasali.“ Sramotno, tragično i tužno – zvanična vlast Srbije javno priznaje da postoje „naši“ i „njihovi“ Srbi na KiM!

Sad je jasnija ona Murtina egzaltacija po završetku kosovskih izbora: „Ovo mi je jedna od najdražih pobeda!“ Pobeda nad kim, nesrećni Aleksandre Vučiću?! Nad Srbima koje ne kontrolišeš i koji te ne podržavaju, koje nisi uspeo da uceniš, kupiš i uplašiš…? Prethodno si te „svoje“ Srbe naterao da izađu na izbore i time priznao legitimitet prištinskih vlasti i nepriznatu državu Kosovo, čime si dodatno pljunuo na Ustav države čiji si predsednik. I gore, pljunuo na Srbe i Srpstvo. Time ćeš, na najgori način, postati crna rupa srpske istorije koja je usisala čast, ugled i slobodu naroda za koji se izdaješ da mu pripadaš.

Sva je prilika da će Grenel i Kurti vrlo brzo dohakati srbijanskom navrhvođi, kome se uveliko obija o glavu što je svojevremeno podržao Hilari Klinton. A Grenel je očito neumoljiv. Ako je posle šamaranja predsednika Srbije ovaj morao sâm da piše službenu belešku o razgovoru, sve je jasno. 

A Kurti će, po svoj prilici, nadigrati Murtu. Lagano će ukinuti ranije dogovoreno uvođenje taksi i Murtu izvesti na nebranjeno Kosovo polje, gde je ovaj slavodobitno proglasio pobedu „svojih“ nad „tuđim“ Srbima. I neće trepnuti na surovi podatak: na kosovskim izborima 2001. godine Koalicija „Povratak“ osvojila je 89.388 glasova i 22 mandata, da bi Srpska lista sad osvojila „istorijska“ 47.633 glasa i deset mandata. Za manje od 20 godina zamrznutog konflikta crna rupa progutala je oko 50 odsto glasača iz srpske zajednice. Mani crvene obraze – gde će ti duša, Murta?!

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x