Kolumna

Dnevna doza destrukcije

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

„Nije lako videti nešto dosad neviđeno“, izgovorila je uverljivo kraljica Deneris u zadnjoj epizodi „Igre prestola“. Suprotstavljajući se mekoći Džona Snežnog dodala je: „Ja znam šta je dobro!“ „Šta je sa onima koji misle da znaju šta je dobro?“, upitao je Snežni. „Ne mogu da biraju!“, bile su poslednje kraljičine reči pre nego što će, uz izjavu o večnoj ljubavi, Džon Snežni da joj probode srce.

Ovoj bizarnoj i tragičnoj sceni prethodio je dijalog između lorda Tiriona i Snežnog u kom mu mudri patuljak otvara oči: „Ko je sada najveća pretnja po narod?“, aludirajući na to kako je Deneris, postajući sve moćnija, sve uverenija da je dobra i pravedna.

Verovatno ćete prepoznati u ovim scenama i djalozima i tračak naše trenutne političke stvarnosti, i to nije ništa novo u sveopštem, svetskom, identifikovanju ove moćne serije sa političkim prilikama širom planete. Uloge podelite sami.

Na svakodnevnu potrebu hranjenja moći nije imun ni naš Luj XIV. Pouzdan način tog pothranjivanja je destrukcija, a „Igre prestola“ to surovo potvrđuju. Svakodnevno „prepoznavanje“ neprijatelja, obračun s njima, naglašavanje sopstvene ugroženosti, dnevno traženje sveopšte podrške bez mogućnosti preispitavanja onog što je vođa već sebi duboko utuvio u glavu…, samo je niz prepoznatljivih situacija koje neki vide, a neki ne, niti će dok ne budu lično ugroženi.

A kralj destrukcije duboko je ugazio u sve: podelio je jevrejsku zajednicu u Srbiji, podelio je bošnjačku zajednicu (uz pomoć Ljajića i Zukorlića), ništa bolje nije ni među mađarskom populacijom, uveliko je podelio opoziciju … a sad su na redu narod i Crkva, gde međ već po raznim osnovama suprotstavljene vladike treba uneti i političku podelu. A sve radi sveopšte poslušnosti i podrške. Ali, kad jenjaju podele među neposlušnima, počeće među poslušnima, sitim „ljubavi i odanosti“.

Dotad, važno je raju dnevno držati u strahu, za šta služe pisani i tv đubroidi. Da li to što su se uoči naduvane najave („nesupelog“) bibljskog potpa stariji građani u apotekama snabdevali lekovima bar nekoga na nešto upozorava?

„Ko je sada najveća pretnja po narod?“, saznaćemo u sledećoj epizodi „Igre prestola“ koja će se snamati u Srbiji.     

Poštovani čitaoci, novi broj Beogradskog glasa je na kioscima!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x