Ekonomija

Zbog zabrane proizvodnje kanabisa Srbija godišnje gubi milijarde evra

Beogradski glas (Beta) – Srbija godišnje gubi milijarde evra od srpske sorte kanabisa „helena“ jer propisi zabranjuju uzgajanje i prodaju i na domaćem i inostranom tržištu.

To su danas rekli novinarima u Beogradu predstavnici Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA).

Međutim, strani poljoprivrednici i prerađivači u Evropi uzgajaju „helenu“ i plasiraju svoje proizvode od nje, te se finalni proizvod ipak vraća na srpsko tržište, ali po visokoj ceni.

IRKA je zato predložila izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predstavnici IRKA su tu potrebu ilustrovali navodom da je u inostranstvu postignut veliki napredak u lečenju multiple skleroze kanabisom.

Na konferenciji je istaknuto da Svetska zdravstvena organizacija u januaru ove godine „priznala“ medicinsku korist kanabisa, prvi put od zabrane Jedinstvenom konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 1961. godine.

SZO je zatražila da UN kanabis prebace iz kategorije opasnih droga u kategoriju psihoaktivnih lekova za terapijsku upotrebu.

„Po zvaničnim istraživanjima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je 7,7 odsto korisnika kanabisa, odnosno više od pola miliona ljudi koji, zbog domaćih propisa, koriste kanabis nepoznatog porekla, sastava, nepoznatog načina proizvodnje i skladištenja“, rekli su iz IRKA.

Oni su istakli da je uskraćivanje leka kršenje ljudskih prava i Ustava Srbije.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!