Ekonomija

Vučić sa predstavnicima Svetske banke: Srbija treba da nastavi reformski proces

Beogradski glas (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je predstavnicima Svetske banke rekao da Srbija iduće godine može imati šest odsto rasta bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i da joj je u nastavku reformi od izuzetnog značaja podrška te međunarodne finansijske institucije.

„Cilj reformi jeste održivi rast BDP-a Srbije u narednom petogodišnjem periodu na godišnjem nivou od četiri do čest odsto. Naš sadašnji rast od četiri odsto je izuzetno dobar za regionalne prilike, ali Srbija je u stanju da ovakvu tendenciju nastavi, te da dostigne i čest odsto rasta naredne godine“, rekao je Vučić, saopštila je njegova služba.

Na sastanku s delegacijom Svetske banke na čelu s regionalnom direktorkom za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder, dodao je da su predloženi koraci za unapredjenje konkurentnosti u raznim oblastima.

„Srbija postaje sve konkurentnija, ne samo zbog odgovornog odnosa prema budžetu i investitorima, već i zbog sveobuhvatnog pristupa infrastrukturi, koja je neophodna za dalje investicije“, rekao je Vučić i naglasio da Srbija ostaje posvećena sprovodjenju reformi, naročito u oblasti zakonodavstva.

Predstavnici Svetske banke su ocenili da su uspešno sprovedene reforme u Srbiji donele odlične rezultate, kao i da su mere fiskalne konsolidacije, takodje, stvorile osnov za dalji ubrzani rast srpske privrede, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocenjeno da Srbija treba da nastavi reformski proces u smeru daljeg razvoja finansijskog tržišta uz stvaranje novih finansijskih instrumenata za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Razgovaralo su i o reformi javnih preduzeća, kao i o unapređenju rada Nacionalne službe za zapošljavanje uz dalji razvoj aktivnih mera zapošljavanja.

Delegacija Svetske banke je pohvalila novi zakonodavni okvir javnih investicija, javnih nabavki, državne pomoći i dualnog obrazovanja.

Sve to će, prema rečima Linde Van Gelder, osigurati bolji investicioni i poslovni ambijent, kao i održivi i stabilan privredni rast Srbije.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!