Beogradski glas
Ekonomija

Učinak dosadašnje vladavine Srpske napredne stranke: Mnogo buke oko par evrića

Beogradski glas

Beogradski glas – Srpska napredna stranka na vlasti je od 27. jula 2012, kada je formirana Vlada čiji je premijer, manje-više formalno, bio Ivica Dačića, a glavnokomandujući njegov prvi potpredsednik Aleksandar Vučić. U fotelju predsednika Vlade Vučić je zvanično zaseo 27. aprila 2014, da bi nakon izbora za predsednika države premijersku palicu 29. juna 2017. predao u ruke Ane Brnabić. Dakle, prošlo je pet i po godina otkako Srbijom vladaju naprednjaci i njihovi koalicioni sateliti. Kako se ovaj period odrazio na naš životni standard? Ili, da parafraziramo predsednika, šta je to što običan građanin vidi kad pogleda kroz prozor?

Prema podacima zvanične statistike, prosečna zarada u Srbiji od jula 2012. do novembra 2017, poslednjeg meseca za koji su objavljeni podaci, porasla je za 15,5 odsto ili za oko 50 evra. Sa rastom plata od desetak evra godišnje Srbija je neznatno pretekla samo Makedoniju, dok za ostalim državama nastalim raspadom SFRJ (uključujući i Republiku Srpsku) značajno zaostaje. Iako je Vučić jula prošle godine u Nišu najavio da će prosečne plate do kraja godine dostići 440 evra, 2017. završena je sa prosekom koji je na nivou ili za nekoliko evra niži od prosečne zarade uoči izbijanja ekonomske krize 2008. (oko 400 evra), najveće koju smo dostigli posle 5. oktobra 2000. Taj će prosek biti značajno uvećan nakon objave prosečne zarade za decembar, koju, međutim, ne treba uzimati kao objektivno merilo budući da je po pravilu „napumpana“ isplatom 13. plate i novogodišnjih bonusa.

Što se tiče penzija, situacija je daleko gora. Prosečan iznos koji će penzionerima biti isplaćen u januaru, dakle sa uračunatim povećanjem od pet odsto, veći je za 5,5 odsto ili za celih devet evra od prosečne penzije iz jula 2012. Ako bi se poredila prosečna penzija iz novembra 2017, pre povećanja od pet odsto, „boljitak“ u odnosu na 2012. manji je od jednog evra. Tim furioznim tempom rasta od dva evra godišnje penzije su srozane na nivo koji Vučić naziva „više nego ikada“. U poređenju s drugima taj „više nego ikada“ nivo najniži je u okruženju, niži čak i od prosečnih penzija u Makedoniji i BiH (uključujući i Republiku Srpsku), a što nije bio slučaj pre dolaska na vlast Srpske napredne stranke.

Piše: Branislav Krivokapić

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju na stranama 6-7.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač