Politika beogradski glas
Ekonomija

Samo 40 državnih preduzeća može da nađe kupca

Beogradski glas (Beta) – Trenutno manje od 80 preduzeća u Srbiji čeka privatizaciju, ali tek za oko 40 njih može da se nađe kupac, jer za ostala nije moguće objaviti javni poziv zbog postojanja sudskih sporova ili nekih drugih imovinskih problema zbog kojih ne postoje zakonski uslovi da se oglasi njihova prodaja, piše Politika.

Ovo su za taj list rekli u Ministarstvu privrede i najavili da će u ovoj godini intenzivno raditi, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, na menjanju privatizacionog portfelja.

“Započeti postupci privatizacije biće okončani u skladu sa donetim odlukama o modelu privatizacije ili pokretanjem stečaja ili obustavom postupaka privatizacije gde nema uslova za njegovo sprovođenje”, naveli su u Minisatarstvu privrede.

Za list je rečeno i da je stečaj izvestan za preduzeća koja nemaju održivu poslovnu aktivnost, odnosno ne izmiruju obaveze prema poveriocima i za koje nije pokazan interes potencijalnih kupaca u postupku privatizacije.

U Ministarstvu privrede su naveli da su trenutno u završnoj fazi privatizacije tri preduzeća – “Tehnohemija” Beograd, “Jat tehnika” Surčin i “Trem” Beograd. Za njih su sprovedene prodaje, a ostao je samo završetak procedure.

Kako je navedeno, Ministarstvo privrede će nastojati da u ovoj godini oglasi prodaju MSK Kikinda, “Petrohemije” Pančevo, “Laste” Beograd, “Jat apartmana” Kopaonik, “Jadrana” Nova Gajdobra, “Krušik plastike” Osečina, “Rudnika” Kovin, “Jugoslovenskog rečnog brodarstva”, “Severtransa” Sombor, IP “Rada” Beograd.

List podseća i da je 2014. godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o privatizaciji sa odredbom da do 31. decembra 2015. moraju da budu prodate sve firme sa većinskin društvenim kapitalom, na spisku za privatizaciju bilo oko 560 preduzeća sa 90.000 radnika.

Ostalo ih je manje od sto, ali je najviše preduzeća otišlo u stečaj. Prema nekim ranijim računicama, prodato je nešto više od 50 preduzeća, a među najznačajnijima su RTB “Bor”, PKB, Železara Smederevo, piše Politika.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x