Foto: Facebook
Ekonomija

Oštar pad profitabilnosti kompanija sa Beogradske berze

Beogradski glas (Beta) – Kompanije koje sačinjavaju reperni indeks Beogradske berze Belex15 zabeležile su veliki pad profita u prvih šest meseci ove godine, objavila je danas brokerska kuća Momentum.

Kako je navedeno, iako je ukupan poslovni prihod ovih kompanija oslabio tek 1,8 odsto, na 174,4 milijarde dinara, profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) pao je skoro 30 procenata, na nepune 22 milijarde dinara, dok je neto profit skoro prepolovljen na 10,5 milijardi dinara.

Najveći negativan uticaj na zbirne rezultate imala je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je usled neplaniranog dugog remonta rafinerije zabeležila pad neto rezultata od skoro 72 odsto, na 3,2 milijarde dinara.

Ovo je najslabiji polugodišnji rezultat NIS-a još od 2010. godine, faktički od prve godine kada je ruski Gazprom u potpunosti preuzeo upravljanje ovom kompanijom, ukazali su brokeri Momentuma.

Značajan pad profitabilnosti domaćih korporacija došao je i usled otpočinjanja sprovodjenje koncesije Aerodroma “Nikola Tesla” u decembru prošle godine.

“Aerodrom u tekućoj godini većinu prihoda generiše iz godišnje koncesione naknade koju uplaćuje koncesionar, a koje su definisane koncesionim ugovorom. Stoga su godišnji prihodi Aerodroma u bliskoj budućnosti limitirani na 4-5 miliona evra koliko će iznositi godišnje koncesione naknade, što je višestruko manje od prosečne realizacije u prethodnim godinama redovnog poslovanja”, procenili su brokeri.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x