Ekonomija

Nemački privredni rast usporio na 0,6 odsto

Beogradski glas (Beta-AP) – Nemački privredni rast je vidno usporio prošle godine na 0,6 odsto obeleživši kraj zlatne decenije, saopštio je nemački Savezni biro za statistiku. 

Prošlogodišnji rast najgori je rezultat od 2013. godine uz usporenje rasta izvoza i slabu preradjivačku industriju. 

To jeste deseta uzastopna godina rasta, najduži period od ujedinjenja Nemačke 1990. godine ali je rast mnogo sporiji nego poslednjih nekoliko godina i najgori rast privredne aktivnosti od 2013. kada je iznosio 0,4 odsto. Nemačka privreda je porasla za 1,5 odsto 2018, 2,5 odsto 2017. i 2,2 odsto 2016. godine.

Prema navodima kancelarije za statistiku privatna potrošnja čiji rast je blago ojačao na 1,6 odsto prošle godine podržala je privredni rast. Izvoz je medjutim usporio na 0,9 odsto sa 2,1 odsto 2018. i 4,9 odsto 2017. godine.

Ima znakova da je ostvaren mali oporavak na kraju godine i BDP je neznatno porastao u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodni tromesečni period, rekla je zvaničnica u kancelariji za statistiku, bez davanja preciznih podataka. Zvanični podaci za period oktobar-decembar prošle godine treba da budu objavljeni tek sredinom februara pošto čvrsti podaci za decembar još nisu dostupni. 

Nemačka privreda je za malo izbegla očekivanu recesiju u trećem kvartalu. Privredna aktivnost je porasla 0,1 odsto u periodu juli-septembar u poredjenju sa prethodnim kvartalom, kada je zabeležen pad od 0,2 odsto. Snažna domaća potrošnja podstakla je taj skroman rast.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x