Ekonomija

Država subvencioniše danski Kentaur sa milion evra

Izvor: Nova ekonomija

Danski proizvođač profesionalne garderobe Kentaur, koji je u Vranju otvorio proizvodni pogon, dobiće od Srbije skoro milion evra subvencija, piše u ugovoru između danske firme i Ministarstva privrede Srbije u koji je uvid imala Nova ekonomija.

Prema ugovoru od 29. oktobra 2018. godine, Kentaur Balkans, ćerka firma Kentaura A/S, iz budžeta će dobiti nešto više od 940.000 evra. Prva tranša subvencija od oko 289.000 evra biće isplaćena Kentauru ove godine, naredne godine biće isplaćeno 387.500 evra, a u 2021. godini ostatak od 263.800 evra.

Danska kompanija se obavezala da isplaćuje osnovnu zaradu najmanje u nivou minimalca, koji u oktobru iznosi 28.575 dinara neto, a ukupna primanja zaposlenih moraju biti najmanje 120 odsto minimalca.

U ugovoru se navodi da Kentaur mora da zaposli najmanje 300 radnika na neodređeno, sa punim radnim vremenom.

Takođe mora da uloži najmanje 800.380 evra u naredne tri godine, od čega najmanje 25 odsto mora biti iz sopstvenih sredstava, odnosno sredstava koja ne sadrže nikakvu državnu pomoć.

Otvaranje pogona u Vranju najvljeno je u velikom broju medija početkom nedelje. Svečanom otvaranju u četvrtak prisustvovali su vlasnik „Kentaur Group“ Bernt Dal, amabasador Danske u Srbiji Anders Hogard i lokalno rukovodstvo, saopšteno je iz uprave Grada Vranja. 

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!