Politika, Beogradski glas
Društvo

Vučić najčešće na naslovnicama, o Rusiji samo pozitivno

Beogradski glas (Beta) – Dnevni i nedeljni listovi u Srbiji na naslovnim stranama u prethodnom periodu nijednom nisu prikazali Rusiju u negativnom kontekstu, pokazalo je istraživanje naslovnica koje je sprovedeno u okviru publikacije „Kvartalni medijametar“. 

Na konferenciji za novinare navedeno je da su na naslovnim stranama najzastupljeniji akteri vlasti bili predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Od opozicionih lidera najzastupljeniji su predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas, lider Dveri Boško Obradović i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Primećeno je da je sve prisutnija tabloidizacija medija a da je od zemalja iz regiona najzastupljenija Hrvatska, čiji su lideri najčešće prikazani u negativnom kontekstu.

„Mediji danas samo prenose, ne istražuju, dok je najveći problem nedostatak balansa u medima. Uvek nešto nedostaje kako bi tekst bio u potpunosti profesionalan“, izjavila je medijska analitičarka i metodolog istraživanja Danica Laban.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je naveo da je pisanje nedeljnika snažno politizovano i izražava oštre podele u političkoj eliti.

„Nedeljnici se uglavnom dele na one koji su za i protiv vlasti. Predsednik je često prikazivan kao autoritarni lider, dok se vlast poistovećuje sa ludilom i nemoralom. Predstavljeni su bezkurpuloznim kao mafijaši i lojalnim kao vojnici uz opasnu podelu na to ko je lažna, a ko prava opozicija“, rekao je Stanković.

Istraživanje je bazirano na analizama naslovnica sedam dnevnih listova – Alo, Kurir, Blic, Informer, Danas, Večernje Novosti i Politika i nedeljnika Vreme, NIN, Novi magazin, Ekspres, Nedeljnik i Pečat.

Zaključeno je da listovi Alo i Informer prednjače po senzacionalističkim naslovima i da naslovi nisu preterano povezani sa sadržajem tekstova, dok su u Politici naslovi najmanje senzacionalistički.

Što se tiče neimenovanih izvora, prednjači Blic gde je gotovo trećina tekstova takva, dok je negativna slika opozicije najzastupljenija u Informeru.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x