Društvo

U mnogim školama danas skraćeni časovi zbog štrajka prosvetara

Beogradski glas (Beta) – Školska godina u Nišu je zbog štrajka upozorenja prosvetnih radnika počela sa skraćenim časovima u 28 od 52 škole, rečeno je danas agenciji Beta u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prema rečima predstavnika tog sindikata u štrajk upozorenja stupili su pre svega zaposleni u srednjim stručnim školama i gimnazijama.

Član Izvršnog odbora Unije sindikata Gordana Arsić rekla je da je skraćenje časova na 30 minuta „nastavak borbe Unije sindikata za prava profesora i očuvanja obrazovnog sistema“.

„Osnovni zahtev zaposlenih u školama je da se nastave pregovori sa resornim ministarstvom o izradi platnih razreda, ali i da se ispoštuju zahtevi koje predleže ovaj sindikat, a na kojima je radio ceo pravni tim“, istakla je Arsić.

Ona je podsetila da najavljeni set zakona o platnim razredima u javnim službama treba da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

„Platni razredi su po našem mišljenju krajnje nepravedni od samog starta. Uopšte ne obuhvataju sve budžetske korisnike i to je nama najbolnija tačka. Pored toga nisu isti unutar prosvete, zdravstva, socijale i kulture“, izjavila je Arsić.

Kako je kazala, obračunski radnici u školama i dalje rade za „minimalac“ dok je plata obračunskih radnika u Ministarstvu poljoprivrede porasla 28 odsto, a po svim evropskim normama trebalo bi da budu isto plaćeni.

Dodala je da pregovori sa Ministarstvom prosvete o izradi platnih razreda idu „vrlo traljavo“, a neretko zaposleni u školama iz medija saznaju šta se dešava na tom planu.

Arsić je naglasila da Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije neprekidno šalje zahteve, pisma i predloge resornom ministarstvu sa zahtevom da se pregovori nastave.

„Nema se sluha za situaciju na terenu, nema ni dijaloga, ne osluškuje se šta je to što muči ljude koji su budžetski korisnici. Nemoguće je da se donose zakoni, da se odlučuje o jednoj velikoj grupaciji ljudi, a da se ne čuje i druga strana“, istakla je Arsić.

U djačke klupe na području grada Niša selo je danas oko 2.500 prvaka, podaci su tamošnje Školske uprave.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!