Društvo

Slučaj Savamala: Vlast je obesna i neograničena kada nema medija da je kritikuju

Beogradski glas (Beta) – Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević izjavila je danas da je slučaj rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala pokazao koliko je vlast „obesna i neograničena“ kada shvati da nema medija da izveštavaju o zloupotrebama.

„Uprkos svim nastojanjima da se zataška i skloni od očiju javnosti, evo i skoro dve godine posle slučaj nije rešen, ni politički ni policijski, ali je još uvek prisutan u javnosti“, kazala je ona na predstavljanju istraživanja o načinu izveštavanja šest dnevnih listova godinu dana nakon što se dogodilo rušenje u Hercegovačkoj.

Analizirana su izveštavanja listova – Blic, Večernje novosti, Danas, Informer, Kurir i Politika u periodu od 25. aprila 2016. do 25. aprila 2017. godine.

Snježana Milivojević kazala je da je o tom slučaju najviše izveštavao dnevni list Danas, zatim Politika, dok su najmanje izveštavali tabloidi poput Informera.

„Što je tiraž novina veći, to je izveštavanje o Savamali manje, pristrasnost je veća, objektivnost manja, a kritičnost prema vlasti najmanja“, kazala je Snježana Milivojević.

Ona je kazala da je jednogodišnje izveštavanje o slučaju Savamala pokazalo koliko su i dnevne novine postale „slučaj“, koliko je medijski pluralizam u njima veoma redukovan, koliko je ugrožena njihova uloga javnog foruma, jer su se dnevne novine većinski koncentrisale oko podrške vlasti.

„Odbrana i podrška vlasti je glavni posao hiper-pristrasnih medija sa konzervativnog provladinog dela spektra, a umerenije, provladine novine obavljaju ‘normalizaciju’ ovakve polarizacije“, kazala je Snježana Milivojević.

Dodala je da su malobrojni mediji koji su kritički nastrojeni prema vlasti „izgurani“ na suprotnu medijsku marginu i od strane tabloidnih medija proglašeni za neprijatelje.

U Srbiji dominiraju mediji koji su bliski vlasti

U Srbiji dominiraju mediji koji su bliski vlasti i koji tu bliskost ispoljavaju i napadom na ključne profesionalne medije stvara se uverenje da su kritički mediji nepotrebni, kazala je ona.

Predstavnica Pokreta Podrži RTV novinarka Sanja Kljajić kazala je da je na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) situacija sve „gora i gora“ nakon političkih čistki koje su se na tom javnom medijskom servisu desile u maju 2016. godine.

„I smene na RTV-u i rušenje u Savamali predstavljaju dokaz o bahatosti vlasti, o tome da ih ne zanima šta gradjani misle i da ih ne zanima da li se nešto radi po zakonu ili ne“, kazala je Sanja Kljajić.

Izveštaj „Slučaj Savamala“ izradio je tim organizacije Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders) i zasnovan je na rezultatima istraživanja čiji je cilj bio da se utvrdi kako su dnevne novine izveštavale o rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala u noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine.

U noći nakon parlamentarnih izbora aprila 2016. godine nekoliko osoba masikranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su gradjanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao. Prema izveštaju zaštitnika gradjana nereagovanje policije naredjeno je iz vrha MUP. Predsednik Srbije Alekandar Vučić je nedugo nakon tog događaja kazao da je za to odgovoran vrh gradske vlasti, ali do sada niko nije procesuiran.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač