Društvo

“Naša dužnost je da kontrolišemo političare, ali građani se ne mešaju u svoj posao”

Izvor:N1

Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov ocenio je u Novom danu da je posao građana da kontrolišu političare, da izađu na izbore i glasaju za najbolje ideje. “I bojkot je politički stav, ali moram da izađem i iskažem taj stav”, kaže Nedeljkov.

Govoreći o pitanju Kosova, kaže da mu je prva reakcija osmeh, ali ne od sreće, već zato što je u potpunosti zbunjen.

“Uprkos tome što je na naslovnicama, mi poslednjih godina znamo vrlo malo o tom problemu, ne znamo šta je sadržaj svih sporazuma koji su potpisani, ne znamo ništa o implementaciji tih sporazuma. Čitava suština je da li ste za stranu koja je na vlasti ili ste protiv njih”, kaže Nedeljkov.

Dodaje da se ne zna šta je rešenje.

“Sem da se zove neko ‘razgraničenje’, ne znam šta to znači”, kaže on.

Ističe da se ovom temom skreće pažnja sa realnih problema građana – od čega će da žive, da opreme decu za školu, plate račune za struju.

“To su pitanja koja more građane, a rešenja tih pitanja su sistemska, lakše nam je da pričamo o nekim baucima i takvim pitanjima. Postavlja se pitanje gde je bolji život – da li je taj bolji život u obećanjima ili u mom novčaniku”, kaže Nedeljkov.

Odgovarajući na pitanje da li misli da postoji mogućnost za sporazum Beograda i Prištine, Nedeljkov kaže da ne zna.

“Na kraju krajeva, šta znači taj dogovor. To je nešto što se nama dešava svaki dan, imamo zakone koji su usvojeni od strane Skupštine, potpisani od strane predsednika, a ne primenjuju se “, kaže.

Ističe da mi u društvu imamo stav o svemu, a u suštini “ne znamo ništa o tome”.

“Jedno pričaju nama, drugo pričaju šta su potpisali albanski političari svojoj publici, treće predstavnici EU. U stvari se sve vreme odvijao dijalog, a organizovala predstava za narod, vukli nas za nos. Ni mi u Srbiji nemamo jedinstven stav šta je rešenje za taj problem”, kaže Nedeljkov.

Kaže da, kada bismo posmatrali sve crno-belo, to bi značilo da smo pre 2014. godine živeli u blagostanju da nam je bilo sve fantastično, da smo imali najbolje zakone i da su ti zakoni sprovođeni na najbolji način, a nije takva situacija.

“Zajedničko i tada i sada je da se građani ne mešaju u svoj posao. Posao mene kao građanina jeste da kontrolišem političare, jeste da izađem na izbore, da glasam za najbolje ideje. I bojkot je politički stav, ali moram da izađem i iskažem taj stav. Ako ja kao građanin, zbog muke u koju su me i ti političari doveli pristanem da uzmem hiljadu dinara i glasam za neku stranku, odustao sam od građanskog prava da odlučujem ko će mene da predstavlja”, kaže on.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x