Beograd na dlanu

Usred glavnog grada: Kotež poplavljen danima, nema pijaće vode

Beogradski glas (N1) – U većem delu Koteža voda koja je ostala iza pljuskova i izlivanja septičkih jama, povukla se. Iako je sanacija terena uveliko počela, jedan broj građana je nezadovoljan jer su delovi naselja još uvek poplavljeni, a cisterni sa pijaćom vodom, prema njihovoj proceni, nema dovoljno.

Ni tri dana otkako je u opštini Palilula počela sanacija štete koju je donela poplava, kroz pojedine ulice ne može se bez gumenih čizama.

„Ne može da prođe se, ne mogu deca u školu, ne mogu proći, ja moram autom. Bilo da idem kupiti toaletni papir, ja moram autom ići“, priča nam Duško Rašljić, meštanin Koteža.

Zaštitna oprema potrebna je i za kretanje kroz dvorišta jednog dela Kotežana, od kojih se neki jedva kreću i po suvom.

„Javljaju da će da dođu danas, da su poslata kola, i sve… Nema nikoga da dođe! Ja ne znam koji je to način i šta se radi u ovoj državi“, navodi Hadžić Ljubica, starica iz Koteža.

„Naša deca sve gaze to, idu u školu, prolaze, znači to je glavna vezna ulica koja povezuje Kotež sa Pakračkom ulicom“, kaže Nešić Slavica, meštanka Koteža.

Na pitanje da li su zadovoljni brzinom reakcije nadležnih nakon poplava, u zavisnosti od dela Koteža, građani kažu:

„Nemam pojma, sad je realno… Ne znam, zadovoljan sam poprilično“.

„Kako bih bio zadovoljan? Zato što im je trebalo tri dana da prijave da je vanredno stanje prvenstveno, a kao drugo, mislim, videli ste i sami šta se dešava“.

„Da bih prošla svojom ulicom, morala sam da ponesem gumene čizme. Drugačije ne mogu da prođem, tri dana, toliko sam zadovoljna“.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da u toku sanacija terena, dezinsekcija i dezinfekcija. Voda u vodovodu, kaže, nije kontaminirana, ali preporučuje da se ipak ne koristi.

„Dvadeset pet cisterni je na terenu, koje će obezbediti vodu građanima, a takođe 32 tone pijaće vode flaširane je na terenu… Voda će se preko Crvenog krsta deliti pre svega dečjim institucijama, domovima zdravlja i takođe ostalim prioritetnim institucijama“, naveo je Radojičić.

Upravo cisterne za vodu građanima Koteža predstavljaju problem jer, prema njihovim rečima, moraju da pešače i po kilometar, dva kako bi napunili svoje flaše.

U Opštini Palilula kažu da su ekipe za procenu štete na terenu po 12 sati i do sada su obišle 450 domaćinstava. Dodaju i da je Štab za vanredne situacije u neprekidnom zasedanju i da je angažovao sve nadležne službe.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!