Beograd na dlanu

Dorćolci sprečili fantomski pokušaj da se bez dozvole gradi trasa za trolejbuse

Izvor: Udruženje građana „Komšije sa Dorćola“

Od 20. novembra 2019. godine, u delovima Dorćola je počelo izvođenje radova na izgradnji nove trase trolejbuskog saobraćaja. Kada se počelo sa izođenjem radova, građani i građanke ulica Žorža Klemensoa, Gundulićevog venca, Venizelosove, Dunavske i Poenkareove su se organizovali i pokrenuli lokalne proteste.

Među građanima i građankama donjeg Dorćola postoji strah da će, ukoliko bi se plan gradskih vlasti realizovao, ovaj deo Beograda značajno izmeniti svoj izgled i način funkcionisanja. Postojeće izmene u saobraćaju, već sada čine svakodnevni život teškim i komplikovanim.

U međuvremenu, dok su izvođeni radovi na postavljanju stubova za kontaktnu mrežu duž Poenakareove i Venizelosove ulice, kao i Dunavske, građani i građanke u protestu su i formalno osnovali udruženje građana „Komšije sa Dorćola“ koje među svojim ciljevima ima i očuvanje postojećeg duha ovog dela Starog Grada i zaštitu od neplanskih i netransparentnih promena koje drastično narušavaju životnu sredinu i kvalitet života građana koji tu stanuju.

Udruženje je takođe uspostavilo i saradnju sa advokatskom kancelarijom koja će pravnim sredstvima pokušati da zaustavi ove netransparetne i nezakonite radove.

Danas, 7. februara 2020. godine, ekipa radnika frime „ATM Beograd“ je započela bušenje rupe za postavljanje stuba za kontaktnu mrežu na lokaciji za koju ne postoji građevinska dozvola, bez obezbeđivanja gradilišta, kao i bez prisustva lica za nadzor (kod zgrade na adresi Žorža Kleamansoa br.3), uz obrazloženje da su tu da reše problem sa vodovodnom mrežom. Nakon brze reakcije članova i članica udruženja, znajući da za tu lokaciju ne postoji dozvola za građevinske radove i nakon prijave nadležnim organima, radovi su obustavljeni, a radnici su dobili nalog od Komunalne inspekcije da danas do 19h iskopanu rupu zatrpaju i vrate u prvobitno stanje.

Tokom akcije zaustavljanja radova, šef radnika koji su izvodili radove je telefonom pretio okupljenim građanima i građankama rekavši im „da se ne iznenade ako ih radnici napadnu lopatama i policija pohapsi jer se ponašaju kao huligani“.

Pravni punomoćnici udruženja „Komšije sa Dorćola“ će inicirati odgovarajuće postupke protiv svih koji su danas nezakonito i bez odgovarajućih dozvola izvodili građevinske radove i pretili okupljenim građanima i građankama.

Današnji primer je još jednom pokazao da se nastavlja praksa netransprentnog i neplaniranog izvođenja radova, bez jasnih motiva i interesa gradskih vlasti i bez dogovora sa stanovnicima ovog kraja.

Udruženje „Komšije sa Dorćola“ postavlja pitanje kako je moguće da Grad Beograd, koji je kao investitor angažovao „ATM Beograd“ kao izvođača građevinskih radova ne poštuje zakone i svoje urbanističke planove, dok pomenuto preduzeće preti građanima i građankama i ugrožava im bezbednost i osnovne slobode.

Udruženje „Komšije sa Dorćola“ podseća da planirani radovi nisu u skladu sa Generalnim urbanističkim planom i da za njih ne postoje odgovarajuće dozvole, a da imovinsko-pravni odnosi na prostoru planiranom za izgradnju terminusa „Dunavska“ još uvek nisu rešeni, te ni sama izgradnja ove okretnice nije izvesna. Uprkos tome, iz nepoznatih razloga, gradske vlasti ne odustaju od postavljanja trolejbuske kontaktne mreže.

Članovi i članice udruženja „Komšije sa Dorćola“ će nastaviti da se redovno okupljaju svake srede u 19h, na uglu ulica Žorža Klemansoa i Gundulićevog venca, mirno protestujući u odbrani svog komšiluka od nepoznatih i neargumentovanih planova gradskih institucija, zahtevajući javnu i stručnu raspravu o daljim planovima gradskih vlasti.

Ukoliko se radovi nastave, stanovnici ovog dela grada će odmah izaći na ulice i takve će radove zaustaviti, dok će se istovremeno i pravnim sredstvima boriti za trajnu obustavu ovih i sličnih radova u budućnosti.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač