Svet

U Srbiji je ovo nemoguće: Predsednik parlamenta podnosi ostavku jer je vladinim avionima vozikao porodicu i prijatelje

Beogradski glas (Beta) – Predsednik Sejma poljskog parlamenta Marek Kuhćinjski saopštio je danas da podnosi ostavku zbog afere u kojoj se u poslednje dve nedelje otkrilo da je vladine avione od 2015. godine pretvorio u luksuzni ali besplatni avio taksi za svoju porodicu i prijatelje iz redova vladajuće stranke Pravo i Pravda.

“Sutra ću podneti ostavku na funkciju predsednika Sejma. Broj letova koji izaziva kontroverze diktiran je velikim brojem susreta sa građanima, često u malim mestima. Ali pošto javno mnjenje negativno ocenjuje moje ponašanje neću moći dalje da obavljam funkciju predsednika Sejma”, kazao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare Kuhćinjski.

Afera nazvana “Er Kuhćinjski” izbila je pre dve nedelje kada su novinari Radija Zet i lista Gazeta viborča došli do prvih dokaza za to da predsednik donjeg doma poljskog parlamenta umesto da leti besplatno redovnom linijom LOT-a u svoj poslanički okrug u Žešovu na jugu Poljske, koristi neki od aviona i helikoptera vladine flote a sa njima lete i članovi njegove porodice.

Od početnih šest letova za koje su nadjeni dokazi došlo se do 23 leta na liniji Varšava – Žešov da bi se na kraju saznalo za preko 100, medju kojima je bio i odlazak porodice na skijanje.

Kuhćinjski se pod pritiskom skandala izvinio, kazao da nije prekršio zakon, pravdao da nije znao kako da plati letove za članove porodice jer to ne omogućavaju propisi i obećao da će uplatiti prvo 3.700 evra a onda još veću svotu u dobrotvorne svrhe.

U aferi “Er Kuhćinjski” izašlo je na videlo i da je  preko kancelarije poljskog predsednika iznajmio luksuzni četvorosoban stan u centru koji plaćaju poljski poreski obveznici, umesto da kao svi njegovi prethodnici na čelu donjeg doma koristi luksuzni apartman od 50 kvadrata u zgradi Sejma.

Ispostavilo se da je nekoliko puta ali znatno manje vladine avione za porodicu koristio i predsednik gornjeg doma, Senata poljskog parlamenta, Stanjislav Karčevski a da je na službeni put u Budimpeštu poveo pored svoje žene i petoro unuka, iako poljski propisi omogućavaju da u vladinom avionu lete samo funkcioneri i članovi zvaničnih delegacija.

“Predsednik Sejma nije prekršio zakon. Ali pošto imate drugačije mišljenje i vrlo ozbiljan deo javnosti smatra drugačije mogu s tim u vezi da kažem da je odluka predsednika Sejma dokaz stava iz naše parole: slušamo Poljake, služimo Poljskoj”, kazao je danas novinarima i lider poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski. 

Komentarišući pred novinarima odluku Kuhćinjskog, Kačinjski je obećao da će biti izradjena sasvim precizna nova pravila o tome ko, kako i kada i da li besplatno može da se voza vladinim avionima.

Za Kačinjskog i njegovu stranku Pravo i Pravda afera oko zloupotrebe vladinih aviona došla je u neprijatnom trenutku neposredno pred početak kampanje pred parlamentarne izbore 13. oktobra.

Takodje i zato što je jedan od lajt motiva koji se provlači kroz kampanje Prava i Pravde pred sve izbore to da su prethodne elite i vlast bili arogantni, korumpirani i zloupotrebljavali novac poreskih obveznika za svoj luksuz, dok konzervativci Kačinjskog, kako tvrdi, skromno služe Poljskoj i nastoje da i obični Poljaci a ne samo elite imaju koristi od uspešne tranzicije zemlje i privrednog rasta.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x