Svet

Tramp preti taksama od 100 odsto: Francuzi poručuju da su spremni

Izvor: B92, Rojters

Francuska i Evropska unija saopštile su kako će biti spremne na odgovor ako se ostvari Trampova pretnja o carinama koje bi mogle da idu i do 100 odsto.

Francuska i Evropska unija saopštile su kako će biti spremne na odgovor ako se ostvari Trampova pretnja o carinama koje bi mogle da idu i do 100 odsto.

U Londonu su se Tramp i francuski predsednik Makron rukovali, pre nego što su obojica izjavili kako se nadaju rešenju problema s porezom na digitalne usluge.

„Oni su američke kompanije. Oni su tehnološke kompanije. Nisu moji omiljeni ljudi, ali to je u redu, ne brinem, oni su američke kompanije. I mi želimo oporezivati ​​američke kompanije. Nije na nekome drugom da ih oporezuje“, rekao je Tramp.

„Dakle, ili ćemo uspeti, ili ćemo napraviti obostrano koristan porez“, dodao je, i osvrnuo se na pretnju carinama. „Porez će biti značajan. Nisam siguran da će doći do toga, ali moglo bi. „

Ovo je ponovo stavilo na ispit odnose između Trampa i Makrona, koji se sukobljavaju oko američkog jednostranog pristupa trgovini, klimatskim promenama i Iranu.

Takođe, Tramp je kritikovao i evropske saveznike, izdvajajući Makrona zbog njegovih „vrlo gadnih“ komentara koji su prikazivali NATO kao „doživljavanje moždane smrti“.

Francuski ministar finansija nazvao je carinsku pretnju neprihvatljivom i rekao da će EU biti spremna da reaguje ako SAD uvedu nove tarife.

Evropske komisija rekla je da će se u EU svih 28 država ponašati kao jedno i da je najbolje mesto za rešavanje sporova Svetska trgovinska organizacija.

„Odlučno ću da branim interese svoje zemlje i Evrope“, rekao je Makron.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač