Svet

Soroš obećao milijardu dolara pomoći u borbi protiv diktatora

Beogradski glas (Beta) – Američki milijarder Džordž Soroš žestoko je kritikovao lidere SAD, Rusije i Kine i obećao milijardu dolara pomoći za stvaranje nove univerzitetske mreže kako bi se pomoglo civilnom društvu u svetu u kojem, kako je rekao, sve više vladaju „potencijalni i stvarni diktatori“.

Na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, 89-godišnji milijarder rekao je novinarima da će taj napor biti „najvažniji i najuporniji projekat“ njegovog života, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Soroš je kazao da će njegov novi projekat, nazvan Univerzitetska mreža otvorenog društva, biti medjunarodna platforma za podučavanje i istraživanje kojoj će moći da se pridruže postojeći univerziteti širom sveta.

Naveo je da će nastojati da dodje do „mesta kojima je potrebno visokokvalitetno obrazovanje i do zanemarenih populacija“ kao što su izbeglice, zatvorenici, Romi i drugi raseljeni narodi poput muslimanske manjine Rohindža u Burmi.

Soroš je izrazio žaljenje što su najveće svetske sile, SAD, Kina i Rusija „u rukama potencijalnih ili stvarnih diktatora, a redovi autoritarnih vladara nastavljaju da rastu“.

Za predsednika SAD Donalda Trampa rekao je da je „prevarant“, „krajnji narcis“ i „negator klimatskih promena“. Napao je i njegovu ekonomsku politiku, ocenivši da je „uspeo da pregreje ionako uspešnu ekonomiju“ i dodao da „pregrejana ekonomija ne može predugo da se zadrži na tački ključanja“.

Soroš je za kineskog predsednika Si Djinpinga kazao da je skoncentrisao vlast oko sebe, pokušavajući da stvori „novi tip autoritarnog sistema i novi tip ljudskog bića koji je spreman da preda svoju ličnu autonomiju kako bi izbegao nevolje“.

Ocenio je da je „najveći i najstrašniji pad“ civilnog društva u svetu u Indiji, gde, kako je naveo, premijer Narendra Modi „stvara hinduističku nacionalističku državu“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!