Svet

Poljska pita zašto je Evropska komisija zbog izbegličkih kvota tužila samo tri zemlje

Beogradski glas (Beta) – Poljska vlada upozorila je, povodom saopštenja nezavisnog advokata Suda pravde Evropske unije da su Poljska, Češka i Madjarska prekršile evropske zakone kada nisu primale izbeglice po izglasanim kvotama 2015. i 2016. godine, da svoje obaveze po kvotama nije ispunila ni većina ostalih članica EU i da je diskriminacija što je Evropska komisija tužila samo ove tri nove članice. 

„Odluke o relokaciji nisu izvršene u potpunosti u većini zemalja članica, što potvrduje da je mehanizam relokacije predvidjen u njima pogrešan. EK je ipak tužila Sudu EU samo tri članice – Poljsku, Češku i Madjarsku. To izaziva sumnje u to da EK ravnopravno tretira zemlje članice“, saopštio je povodom nalaza nezavisnog advokata Suda EU, pred očekivanu presudu, portparol poljske vlade Pjotr Miler.

Miler je naglasio da i nalaz nezavisnog advokata Eleonor Šarpston i eventualna ista takva presuda Suda neće za Poljsku imati nikakav značaj u praksi jer su odluke o relokaciji i izbegličkim kvotama prestale da važe u septembru 2017. godine i njihovo izvršenje više nije moguće.

„Najvažniji cilj politike vlade jeste garantovanje bezbednosti našim gradjanima. Naše delovanje se rukovodilo interesima poljskih gradjana i odbranom od nekontrolisane migracije. Zahvaljujući oštrom stavu Poljske i Višegradske grupe cela EU je promenila pristup migracijskoj politici i odustala je od obavezne relokacije izbeglica“, kazao je portparol poljske vlade, javlja poljska televizija TVN24.

Šarpston je u neobavezujućem mišljenju pred presudu, koje obično Sud EU uvažava u presudi a svakako je uzima u obzir, upozorila upravo da Poljska, Češka i Madjarska nisu mogle da se pozivaju na bezbednost svojih gradjana za to da ne primene neki usvojeni element legislative EU.

„Pomenute zemlje članice ne mogu da se pozivaju na svoje obaveze u oblasti održavanja javnog reda i bezbednosti i da zbog toga odbiju da primene pravni akt EU sa kojim se ne slažu“, citira iz njenog nalaza TVN24.

Nezavisni advokat Suda pravde EU upozorila je da pristajanje na izbegličke kvote ne bi ugrozilo bezbednost u Poljskoj, Češkoj i Madjarskoj zato što su tokom celog procesa relokacije te zemlje i njihovi nadležni organi imali i mogućnost i pravo da provere izbeglice koje primaju i odbiju one koji bi mogli da predstavljaju potencijalnu opasnost po bezbednost.

„Neizvršavanje tih odluka iz tog razloga što one u konkretnom slučaju mogu da budu negativno prihvaćene ili nepopularne jeste prvi korak pravcu rušenja društva oslonjenog na vladavinu prava“, naglasila je Eleonor Šarpston.

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je danas da će vlada proučiti nalaz ali da je on neobavezujući.

„Stav nezavisnog advokata nije obavezujući, to je sveža stvar, Češka taj stav proučava i analizira. U svakom slučaju biće neophodno da se sačeka odluka suda koja je jedina obavezujuća“, saopštio je kratko češki premijer.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x