Svet

Nešto ne štima u EU: Nova odlaganja i nova imena u igri

Beogradski glas (Beta) – Vođi Evropske unije još u kuloarima pregovaraju o ličnostima za čelnike institucija Unije, a nagoveštena „nova imena“ uključuju i predloge da nemačka ministarka odbrane Ursula fon den Lejen postane predsednica Evropske komisije (EK), a da potpredsednik EK Maroš Šefčovič zameni Federiku Mogerini na položaju šefa Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Očekuje se da zasedanje vođa EU počne ranije popodne i zasad je u igri za čelnika EK i dalje holandski socijalista Frans Timermans, koji je dosad imao podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, čiji su se partijski partneri na desnom krilu u EU tome oštro usprotivili.

Kao mogući novi šef  „evropske diplomatije“, EEAS, spominjan je i belgijski premijer Šarl Mišel, za koga je rečeno i da bi mogao preuzeti predsedništvo Evropskog saveta, koji čine šefovi država ili vlada EU, mada je za to mesto „vidjena“ bila i šefica Svetske banke Kristalina Georgijeva.

Takodje je nezvanično rečeno i da bi komesarka EK za digitalnu ekonomiju, Bugarka Marija Gabrijel, mogla doći na čelo EEAS.

Prema diplomatama na zasedanju, „novi paket kandidata“ s nemačkom ministarkom odbrane fon der Lejen su pre svega iznele članice Višegradske četvorke i neke baltičke zemlje, koje se veoma protive dolasku Timermansa na čelo EK.

Grupacija stranaka desno od centra, EPP, koja je postigla loš rezultat ali ipak dobila najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament, tražila je da njen kandidat, nemački socijalhrišćanin Manfred Veber, bude predsednik EK.

To su mnogi ključni političari na vlasti u EU osporili ocenivši da Veber nema nikakvo iskustvo u vodjenju vladinih ili državnih poslova, a nezvanično  je naglašavano da je on „bleda ličnost“ za tako zahtevno mesto čelnika izvršne vlasti EU.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!