Svet

Mekalister: EP žali što neki političari u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici

Beogradski glas (Beta) – Nemački poslanik u Eropskom parlamentu Dejvid Mekalister rekao je da EP žali što se u nekim političkim krugovima u Srbiji negira genocid u Srebrenici.

„Evropski parlament je oko toga jasan. Mi žalimo što neki političari u Srbiji i dalje negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid. To je zvaničan stav EP“, podvukao je Mekalister koji je juče izabran za predsednika Spoljnopolitičkog odbora u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), Mekalister koji je u prethodnom sazivu bio izvestilac EP za Srbiju, pohvalio je sve političare i odgovorne ljude u zemljama Zapadnog Balkana koji se zalažu za pomirenje i dobrosusedske odnose.

RSE podseća da se o pitanju negiranja genocida u Srebrenici prošle nedelje izjasnio i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Na pitanje iz EP, Han je dostavio pisani odgovor u kojem je spomenuo da je u nedavnom saopštenju Evropske komisije o kredibilnoj perspektivi proširenja „jasno navedeno da u EU nema mesta za zapaljivu retoriku, a kamoli za veličanje ratnih zločinaca sa bilo koje strane i da su dalji napori ka pomirenju ključni za čvrsto usidravanje mira i osiguravanje trajne stabilnosti u regionu“.

„Sve zemlje se moraju nedvosmisleno posvetiti, rečima i delima, prevazilaženju nasledja iz prošlosti, tako što će postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja mnogo pre njihovog pristupanja EU“, rekao je Han u odgovoru koji je objavljen na sajtu EP, prenosi RSE.

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici Han se danas oglasio i zajedničkim saopštenjem sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u kom se naglašava da se „mora okončati praksa nekažnjavanja i negiranja zločina“ i da „nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ni veličanju ratnih zločinaca“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!