Svet

Izabrana nova Evropska komisija, Fon der Lejen: Ulazak Zapadnog Balkana u EU ostaje prioritet

Beogradski glas (Beta) – Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su danas novu Evropsku komisiju na čelu sa Ursulom fon der Lajen.

Za novu EK glasao je 461 evroposlanik, 157 je bilo protiv, a 89 uzdržano. Glasalo je ukupno 707 poslanika EP.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je potpisao pismo u kom se navodi da su poslanici podržali izbor nove Evorpske komisije na čelu s Ursolom fon der Lajen i pismo je prosleđeno Savetu ministra i novoj predsednici EK. 

Ursula fon der Lajen je pre glasanja rekla da su vrata za Zapadni Balkan otvorena i da je ključ borba protiv klimatskih promena.

EK Ursule fon der Lajen imaće tri izvršna potpredsednika – Timermansa, Vestager i Dombrovskisa, koji će raditi i kao komesari a ne samo kao kooridnatori.

Komisija će imati i pet redovnih potpredsednika – Borela, Jurovu, Shinasa, Šefčeviča i Šuicu.

Mandat nove EK počinje 1. decembra i traje do 31. oktobra 2024.

Nova Evropska komisija:

Ursula fon der Lajen (Nemačka) – predsednica EK

Frans Timermans (Holandija) – izvršni potpredsednik koji će koordinisati rad na Evropskom zelenom sporazumu i voditi politiku klimatske akcije

Margrete Vestager (Danska) – izvršna potpredsednica koja će kooridinisati poslove oko digitalne agende i  komesarka za konkurenciju

Valdis Dombrovskis (Letonija) – izvršni potpredsednik koji će koordinisati rad na ekonomiji koja radi za ljude i komesar za finansijske usluge

Ostali potpredsednici:

Žozep Borel (Španija) – Visoki predstavnik za spoljnu i politiku bezbednosti EU

Vera Jurova (Češka) – potpredsednica za vrednosti i transparentnost

Margaritis Shinas (Grčka) – potpredsednik za unapredjenje evropskog načina života

Maroš Šefčovič (Slovačka) – zadužen za medjuinstitucionalne odnose i predvidjanje

Dubravka Šuica (Hrvatska) – baviće se demokratijom i demografijom. Takodje će u ime Komisije raditi na Konferenciji o budućnosti Evrope

Komesari:

Johanes Han (Austrija) – komesar za budžet i administraciju

Didije Rejnders (Belgija) –  komesar za pravdu, uključujući pitanje vladavine prava

Marija Gabrijel (Bugarska) –  komesarka za inovacije i mlade

Stela Kiriakides (Kipar) – komesarka za zdravstvo

Kadri Simson (Estonija) – komesarka za energetiku

Juta Urpilainen (Finska) – komesarka za medjunarodno partnerstvo

Tijeri Breton (Francuska) – komesar za unutrašnje tržište i odbranu i svemir

Oliver Varhelji (Madjarska) – komesar za susedstvo i proširenje

Fil Hogan (Irska) – komesar za trgovinu

Paolo Djentiloni (Italija) – komesar za ekonomiju

Virginijus Sinkevičius (Litvanija) – komesar za prirodnu sredinu, okeane i ribarstvo

Nikolas Šmit (Luksemburg) – komesar za radna mesta i socijalna prava

Helena Dali (Malta) – komesarka za ravnopravnost

Januš Vojćehovski (Poljska) – komesar za poljoprivredu

Eliza Fereira (Portugalija) – komesarka za koheziju i reforme

Adina Valean (Rumunija) – komesarka za transport

Janez Lenarčič (Slovenija) – komesar za upravljanje krizama

Ilva Johanson (Švedska) – komesarka za unutrašnje poslove

Velika Britanija, uprkos insisiranju Brisela, odbila je da imenuje svog kandidata za komesara pozivajući se na vanredne parlamentarne izbore 12. decembra.

Britanija bi trebalo da izadje iz EU do 31. januara.

Fon der Lejen: Članstvo za Zapadni Balkan, prioritet nove Evropske komisije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas u Evropskom parlamentu izjavila da vrata Evropske unije ostaju otvorena za članstvo zemalja Zapadnog Balkana i naglasila da će glavni zadaci nove Komisije biti otklanjanje „životne pretnje“ klimatskih promena uz podsticanje ekonomskog rasta EU.

Ursula fon der Lajen to rekla uoči rasprave u EP koji danas treba da potvrdi izbor nje kao čelnika i komesara nove Evropske komisije.

Više desetina poslanika svih političkih grupa u EP su dali mišljenja o programu koji je Ursula fon der Lajen iznela za buduće delovanje izvršnog tela EU, a nekoliko njih je pružilo podršku njenom stavu da vrata EU ostaju otvorena za Zapadni Balkan i da EU „mora pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, istoriju i kulturu i da ćemo deliti istu sudbinu“.

Neki mediji u EU su preneli da nova predsednica EK namerava da izdejstvuje ulaganje od tri hiljade milijardi do 2030-e godine za zaštitu prirodne sredine i otklanjanje posledica klimatskih promena.

„Ni trenutka više ne smemo gubiti za bitku protiv klimatskih promena“, podvukla je Ursula fon der Lajen, dodajući da će ubuduće svi trgovinski sporazumi EU sa partnerima u svetu obavezno imati i klauzulu o zaštiti prirodne sredine.

Više poslanika je podržalo i ciljeve nove EK kad je reč o sistemskim ekonomskim reformama, imigraciji i naročito poštovanju demokratskih normi i vladavine prava u EU.

U obraćanju evroposlanicima pre glasanja Fon der Lajen je rekla i da će se njena ambiciozna agenda fokusirati na „egzistencijalno pitanje“ borbe protiv klimatskih promena

Ona je istakla da će njen tim komesara raditi na Evropskom zelenom sporazumu kako bi EU mogla da nastavi da bude globalni lider po pitanju promena klime.

Najavila je da će za 100 dana izaći sa sveobuhvatnim planom jer se „klimatske promene tiču svih nas“.

Stupanje Fon der Lajen na dužnost je odloženo za mesec dana nakon što je Evropski parlament odložio glasanje o njenom timu jer je bio nezadovoljan nekim od kandidata za komesare.

I, nakon godina u kojima je EU bila u defanzivi i morala da se bavi „gorućim“ pitanjima, poput finansijske krize i izlaska Velike Britnije iz bloka, Fon der Lajen se nada da će moći da se fokusira na mnogo pozitivnije politike.

„Naša najveća dostignuća ostavrena su kada smo odvažni“, istakla je nova predsednica EK.

Prva predsednica EK govorila i o rodnom balansu i njen tim je gotovo rodno izabalnsiran. Ona je rekla da će „svaki komesar imati rodno izbalansiran kabinet“.

„To će promeniti izgled Komisije“, rekla je ona. 

Istog dana kada Fon der Lajen stupi na dužnost i zameni Žan-Kloda Junkera i Šarl Mišel će preuzeti predsedavanje Evropskom savetu od Donalda Tuska.


Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač