Srbija

Zrenjanincima dozlogrdilo, za 15 godina potrošili sto miliona evra za flaširanu vodu!

Beogradski glas (Beta) – Građani Zrenjanina za kupovinu flaširane vode dnevno troše 20.000 evra, a za prethodnih 15 godina, koliko je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće, potrošili su sto miliona evra samo za te potrebe, rečeno je danas na protestnom skupu u tom gradu.

To je izjavio predstavnik Građanske inicijative „Zajedno za vodu“ Dušan Kokot , čiji su aktivisti organizovali protest i zajedno sa ostalim gradjanima ispred Gradske kuće postavili balone sa zrenjaninskom vodom.

„Petnaest godina građani ovog grada nemaju vodu za piće. Vučemo ove bukagije, ove balone i flaše od prodavnice do kuće i od kuće do kontejnera i petnaest godina traje robija za zločin koji nismo počinili“, rekao je Kokot.

Kazao je da su Zrenjaninci isto toliko zatrpani smećem, a da odgovora na pitanje kada će to prestati nema.

„Zrenjaninci su postali vikend turisti koji svake subote i nedelje idu od grada do grada tražeći vodu. Nekada je ovaj grad bio poznat po kulturnim radnicima, po privredi, umetnicima, a danas kao grad koji petnaest godina ne može da reši problem pijaće vode. O tome je sramota i pričati, a kamoli živeti ovaj život“, rekao je još Kokot.

Kazao je i da je za 15 godina, pored potrošenih sto miliona evra iz džepova gradjana, potpisan i ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode koji nije po zakonu.

„Nezakonit je zato što tim poslom, preradom i distribucijom vode ne može da se bavi privatna kompanija. Ne može voda da bude roba, ne može na njoj da se pravi profit. Napravite nam sistem da imamo ispravnu vodu u našim slavinama, pa pakujte i prodajte šta hoćete i neka kupuje ko hoće. Ali svi građani, nevezano za socijalni status moraju imati vodu za piće“, ukazao je on.

Rekao je i da su danas došli ispred Gradske kuće da se simbolično „razduže“ i vrate ambalažu i da pošalju poruku da je dosta laži, prevara i obećanja jer građani žele zdravu vodu za piće.

U Zrenjaninu je voda zabranjena za piće još 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena u njoj. Od tada je bilo nekoliko pokušaja rešenja problema i nekoliko pilot postrojenja.

Grupa Zilio izgradila je u Zrenjaninu postrojenje za prečišćavanje vode još prošle godine, ali je kasnije utvrđeno da privatni investitor ne sme da se bavi tim poslom, a da je rešenje u tome da grad otkupi to postrojenje.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
vdmeeren Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
vdmeeren
Guest
vdmeeren

Rekao bih poistovjetio ovo sto se desava Zrenjaninu i verovatno u mnogim drugim opstinama, kad bi se nesto slicno odigravlao na zapadu. Kad kazem na zapadu mislim zaista na zapad u ovom slucaju Holandiju. Holandija ima jedan sjajan sistem ugradjen u zakonodavstvo gdje „najjednostavnija“ korupcija koja je sastavljena od najmanje dvije osobe spada po zakonu u takozvano osnivanje i djelovanje kriminalne organizacije. Posebno u slucajevima gdje osobe koje imaju uticaj na opste dobro koriste tu funkciju za sopstveno bogacenje ili bilo koju drugo vrstu benefita koji nisu propisani sluzbom i funkcijom koju obavljaju. Kazne su za Holandske uslove rigorozne, po nekoliko godina robije i oduzimanje bavljenjea slicnim funkcijama za duzi priod. To povlaci i to da individua koja je osudjena tesko nalazi radno mesto posle odsluzenja kazne , uprkos reintegracijskim programima, barem ne na nivou na kom je bila prije odsluzenja kazne. Drugim recima pocinje skoro pa od samog pocetka. Nemojte me pogresno shvatiti, korupcija i dalje postoji ali i sami pocinitelji nekako znaju do koje granice mogu da idu i sta je „dopusteno“. Gledajuci sada posle toliko godina van Jugoslavije i Srbije ovo sto se svakodnevno i vec godinama desava na balkanskim prostorina posebice u Srbiji i BiH lici vise na nekakav kriminalisticki film u losoj reziji B produkcije, nego istinski zivot miliona ljudi.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!