Srbija

Zašto Vučić ne pozove svog velikog prijatelja Orbana: Mađari maltretiraju srpske kamiondžije – kolona duga 15 kilometara, čeka se dva dana

Izvor: RTS

Ima još dovoljno vremena do Božićnih i Novogodišnjih praznika kada obično počinju gužve na granicama, ali su već kilometarske kolone na prelazima za teretna vozila. Kolona kamiona na Horgošu je duga više od deset kilometara.

Od nedelje, kada je ukinuta vikend zabrana saobraćaja teretnih vozila u Mađarskoj, počela je da se formira kolona ispred prelaza Horgoš ka Mađarskoj. 

Kolona je na graničnom prelazu Horgoš duga oko 10 kilometara i ne vidi joj se kraj.

Vozači koji su stigli do carinskog terminala Srbije, kažu da su tu od nedelje posle podne.

U Upravi carina kažu da se čeka između 36 i 40 sati, dakle više od dan i po da bi se stiglo do Mađarske.

“Mađarski pogranični organi izuzetno sporno rade. Kolona na izlazu iz Srbije dugačka je oko osam kilometara u dve kolone, znači oko 16 kilometara. Na izlazu iz zemlje čeka negde oko 700 kamiona. Mađarski organi puste za jednu smenu oko 150 kamiona. S obzirom na to da je naš kapacitet preko 300 kamiona, oni rade sa 20, ili 30 odsto kapaciteta. Kao primer navešću jutrošnji izveštaj, da je od početka smene, od 6.50 do 8.00 sati izašlo svega dva kamiona. Mislim da prevazilazi nadležnost Uprave carina i da ovo treba rešavati na nekom višem nivou”, rekao je Miroljub Stojković šef teretnog carinskog terminala na Graničnom prelazu Horgoš.

Očekuje se od države da reaguje i da sa mađarskom stranom pokuša da reši situaciju.

Kamiondžije su ogorčene jer gube sate, plaćaju penale i kasne u isporuci robe.

Situacija bi do 25. decembra mogla da bude samo gora, jer svi vlasnici kamiona bi trebalo da iskoriste dozvole za saobraćaj koje imaju do kraja godine. Stoga se ne očekuje poboljšanje situacije na izlazu iz zemlje, barem kada je reč o teretnjacima. 

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x