Srbija

„Turski tok“ prošao kroz vinograde, imanja uništena bez eksproprijacije

Izvor: RTS

Desetine poljoprivrednika iz Ćuprije i okoline podnelo je prijave protiv izvođača radova na gasovodu „Turski tok“ tvrdeći da su im imanja uništena bez obaveštenja i najave i da šteta još nije procenjena, objavio je RTS. Vlasnici tvrde da šteta nije samo materija, već i emotivna jer su u zasade loze ulagale generacije.

Porodici Pešić iz Ćuprije preko noći je uništeno je između 500 i 600 čokota vinove loze na trasi budućeg gasovoda „Turski tok“, a da ih niko pre toga nije usmeno ili pismeno obavestio, uradio procenu vrednosti zasada ili doneo papir o eksproprijaciji.

„Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Maleni jedan Pešićev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali prosto je trebalo obavestiti ljude“, rekao je Miroslav Pešić za RTS.

Vinogradar Gradimir Pešić kaže da je zemlja na trasi Turskog toka u posedu njegovih predaka više od 200 godina. Ni on nije dobio nikakvo obaveštenje o radovima, tako da je nastavio obradu imanja.

„Rezano, prskano, vezano, kultivirano i sve ostalo znajući da će tu da prođe. Ali imamo dušu i mi seljaci, da ostavimo jednu voćku da se muči nije bilo lepo“, kaže Gradimir Pešić, vinogradar iz Ćuprije.

U opštini Ćuprija u više navrata su naglašavali da će svi vlasnici imanja na trasi gasovoda biti obeštećeni.

Priznaju da je bilo i grešaka na trasi u Supskoj, jer se radilo po starom projektu, a ne po novom. Naime, na insistiranje opštine trasa gasovoda je nedavno promenjena jer je prvobitno išla kroz buduću industrijsku zonu.

„Južni tok je trebalo da prođe kroz Dobričevske table i oni bi nam zauzeli nekih 200 hektara najbolje industrijske zemlje kraj autoputa. Mi smo uspeli da izmenimo prostorni plan Srbije, to je završeno i južni tok će zaobići Dobričevo“, kaže Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija. 

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!