Srbija

Stefanović obećao da će nelegalna kafana na Pančićevom vrhu biti srušena do poslednje cigle

Izvor: Insajder

O rušenju nelegalnog objekta na vrhu Kopaonika ministar policije Nebojša Stefanović je odgovorio na novinarsko pitanje, kako je rekao, u ime Vlade Srbije. 

“Nesporno je da je objekat nelegalan i biće srušen do poslednje cigle. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava”, rekao je Stefanović u Novom Sadu gde je prisustvovao postavljanju kamen temeljca za stanove koji se grade za pripadnike službe bezbednosti.

On je napomenuo da će se poštovati sve procedure da se izbegne bilo kakva mogućnost žalbi i daljeg “pravnog formalnog sudskog odugovlačenja postupka” kako ne bi bili  tuženi u nekom postupku koji bi mogao da ima posledica po Republiku Srbiju.

“Ja verujem i ne bih da ograničavam da će biti za dva meseca. Hajde da kažemo do kraja godine,  ali mislim mnogo brže”, rekao je Stefanović.

Rušenje objekta otkazano jer je policija odbila da pruži asistenciju

Podsetimo, upravo zbog odbijanja policije da pruži asistenciju inspektorima, rušenje zakazano za 7. avgust prošle godine je odloženo dan ranije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pozivajući se na zakon, odbio je da obezbedi asistenciju policije bez dokaza da je pre toga pokušano rušenje.

S druge strane, uz obrazloženje da ne želi da ugrozi bezbednost svojih zaposlenih, Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović odbila je da bez asistencije policije sprovede rušenje nelegalnog objekta. Tako se slučaj nelegalnog zdanja na Pančićevom vrhu našao u pat poziciji i takvo stanje traje već godinu dana.

Stvar nije rešena ni nakon usvojenih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji u decembru 2018. godine. Ministarka Zorana Mihajlović je naime početkom 2019. na pitanje Insajdera rekla da je sada na neki način stavljena zakonska obaveza da Ministarstvo unutrašnjih poslova pomogne i asistira u rušenju nelegalno izgrađenih objekata.

„Mi ćemo ceo proces još jednom ponoviti, ali ne želim da i jednog jedinog trenutka neko bude ugrožen kada govorimo o rušenju bilo kojeg nelegalno izgrađenog objekata“, rekla je tada Mihajlović.

Izostao i odgovor „nadležnih institucija“

Uprkos tome, za ministra policije dileme nisu rešene. Samo dan nakon izjave Zorane Mihajlović, Stefanović je rekao da će zatražiti od nadležnog tužioca i sudije za prekršajne postupke mišljenje da li policija treba da učestvuje u rušenju bespravnih objekata.

Zaključio je da bi zbog kolizije dva zakona o učešću policije u rušenju nelegalnih objekata trebalo da odlučuju nadležni organi, ali i da misli da će slučaj bespravnog objekta na Kopaoniku brzo biti rešen.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 11. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!