Srbija

Samo u Srbiji: Zrenjanin već 14 godina nema pijaću vodu, a gradonačelnik hoće da proizvodi pivo?!?

Beogradski glas (Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević otvorio je u Zrenjaninu drugi naučno-stručni Simpozijum pod nazivom „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo“.

Ministar je izjavio da je skup bitan ne samo sa privrednog aspekta, već i naučnog jer su se okupili naučnici iz regiona – Slovenije, Hrvatske, Češke, Slovačke, Makedonije i Srbije, a da je bitan njihov doprinos i iskustva koje postižu.Kazao je i da simpozijum koji ima naučni karakter objedinjuje više stvari kao što su oprema, proizvodnja sirovina, tehnologije i da sadejstva nauke, privrede i proizvodjača čine ovu manifestaciju lepom.

„Važno da više ministarstava učestvuje u ovome, kao što je to Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo nauke, i naravno, obrazovanje jer mi školujemo kadrove još na srednjoškolskom i tehnologe za proizvodnju i preradu piva“, kazao je Šarčević.

Značajno je, kazao je, i Ministarstvo ekonomije jer će na ovom skupu biti razgovora i o olakšicama i za male pivnice koje treba da budu kao i male vinarije, da dobijaju podsticaje budući da Srbija dosta izvozi i ima veliki potencijal.

O važnosti, značaju i ciljevima Simpozijuma „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo“ govorili su profesori Radovan Pejanović i Viktor Nedović, predsednik organizacionog odbora i predsednik naučnog odbora.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što se tako značajna manifestacija održava u tom gradu sa dugom tradicijom pivarstva i izjavio da više od godinu dana vodi pregovore sa jednom pivarskom kompanijom.

On je dodao da postoji šansa da se već ove godine „pije Zrenjaninsko pivo“.

Simpozijum se održava u Zrenjaninu do 30. avgusta.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač