Srbija

Protest pirotskih taksista zbog napada migranata

Beogradski glas (Beta) – Protest ispred Tranzitno-prihvatnog centra “Četvrti kilometar” kraj Pirota u kome borave migranti je nastavljen, a taksistima su se pridružili i građani, zbog čega je gradonačelnik Vladan Vasić apelovao da se ne šire mržnja i ksenofobija.

Protest je pokrenut juče zbog napada migranata na jednu taksistkinju koja ih je vozila do prihvatnog centra.

“Ovde sam da podržim taksiste i građane zbog nasilništva i bezbednosti. Plašim se za svoju bezbednost”, rekla je Piroćanka Marija Milojković.

Taksista Milan Tošić je kazao da su njihovi zahtevi da se migrantima ograniči izlazak do 10 sati uveče kako ne bi ugrožavali ni taksiste ni gradjane Pirota.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je upoznat sa nemilim događajem i napadom migranata na taksistkinju i apelovao na građane da ne šire mržnju i ksenofobiju.

“Odmah smo reagovali. Poslao sam sekretara Saveta za saobraćaj u Prihvatni centar. Razgovarao je sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije a ja sa predstavnicima MUP-a. Mislim da nema mesta panici, iako je svaki incident koji se desi u gradu, nemio. U ovom trenutku, ne treba da širimo ksenofobiju i svi treba da radimo na bezbednosti”, rekao je Vasić.

On je naveo da je poredlog grada da Komesarijat za izbeglice strožije pušta migrante u grad, a da MUP poveća aktivnosti oko javnog reda i mira u gradu. “Naš predlog je da se obavlja kontinuirana obuka i razgovor sa migrantima kako treba da se ponašaju u gradu.

S druge strane, molim građane da ne širimo mržnju i ksenofobiju i bezrazložan strah i da budemo oprezniji, jer, incidenti u Srbiji, nisu nemogući.

Svi treba da radimo na povećanju lične i kolektivne bezbednosti. Bićemo i dalje u kontaktu sa Komesarijatom i MUP-om”, rekao je gradonačelnik Vladan Vasić. Pre dva dana napadnuta je taksistkinja Natalija Rangelov koja je izjavila da su je trojica migranata u ponedeljak uveče napala dok ih je vozila do prihvatnog centra, da su je psovali, zapalili joj kosu i da ju je jedan udario.

Pirotski taksisiti su juče počeli protest pošto je policija saopštila da je proverila prijavu napada migranata na taksistkinju, ali da je Osnovno javno tužilaštvo procenilo da nema elemenata krivičnog dela, a sudija Prekršajnog suda utvrdio da nema ni elemenata prekršaja.

U Trazitno-prihvatnom centru “Četvrti kilometar” smešteno je 177 migranata, uglavnom muškaraca samaca, a najviše je iz Avganistana – 84. Pirotski prihvatni centar je jedan od ukupno 14 prihvatnih centara za migrante u Srbiji.

Prva grupa migranata primljena je u taj centar 2016. godine. U to vreme otvoreni su i prihvatni centri u Divljani kraj Bele Palanke i u Dimitrovgradu. Prihvatno tranzitni centru su u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x