Srbija

Poverenik: Umesto podrške državnih organa u prošloj godini više opstrukcija

Beogradski glas (FoNet) – Institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ne može se pohvaliti podrškom državnih organa u prošloj godini, bilo je mnogo više opstrukcija, upozorila je danas zamenik poverenika Stanojla Mandić.

Uskraćivani su nam neki podaci od nadležnih organa, bilo je pretnji zaposlenima, čak su podnošene i krivične prijave, koje su se kasnije pokazale kao neosnovane, rekla je Mandić podnoseći izveštaj o radu skupštinskom odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ona je dodala i da je institucija poverenika u javnosti bila optuživana i za zloupotrebe u finansijskom poslovanju, ali da Državna revizorska institucija u kontroli poslovanja nije pronašla nijedan propust.

U 2018, koja je bila godina sa najviše izazova u radu i najobimnijeg rada, rešeno je više od 14.000 od oko 17.000 primljenih predmeta, navela je Mandić.

Ona je, komentarišući oblast slobode pristupa informacijama od javnog značaja, naglasila da je do 2015. godine bio stalni napredak na tom polju, ali da su od tada „negativni trendovi“, što je posledica nekih mehanizama koji nisu u ingerenciji Poverenika, nego Vlade.

Mandić je precizirala da je na delu neizvršavanje odluka Poverenika i nepokretanje prekršajnih postupaka, od kojih nadležna inspekcija nije pokrenula nijedan, već to čine samo građani, a onda većina bude odbačena iz formalnih razloga.

Smanjen je stepen izvršenja odluka poverenika na 70 odsto u odnosu na doneta rešenja, a to je posledica donošenja zakona o opštem upravnom postupku, jer je njime Povereniku oduzeto pravo kažnjavanja, pa taj mehanizam uopšte ne funkcioniše, rekla je ona.

Mandić je dodala da to treba rešiti izmenama zakona, koje su od prošle godine u skupštinskoj proceduri, ali nikako da dođu na dnevni red, iako je bilo obećano da će biti usvojene do kraja 2018.

Prema njenim rečima, u oblasti zaštite podataka o ličnosti prošle godine došlo je do velikih promena, jer je usvojen novi zakon, koji, međutim, nije moguće primeniti bez dodatne „dorade“, na što su upozorili i Evropska komisija, eksperti i organizacije civilnog društva.

Propisi su, navela je Mandić, prepisani iz evropskih zakona, a nije se vodilo računa o našim unutrašnjim okolnostima.

Odbor je usvojio izveštaj o radu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!