Srbija

„Nismo šaka jada, dođite na protest u petak“

Beogradski glas (Beta) – Pokret mladih „Za Niš bez straha“ pozvao je građane da se u petak 8. februara u 18 časova ponovo okupe na Trgu kralja Milana na protestu „1 od 5 miliona“.

Najavljeno je da će na petom po redu protestnom skupu govoriti akademik Dušan Teodorović.

Pokret se takođe oglasio saopštenjem kojim je odgovorio na izjavu bivšeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića da su nezadovoljni građani koji protestuju svakog petka „šaka jada“.

„Naši skupovi oslobođeni su bilo kakve prinude i straha, jer nas niko ne okuplja, nudeći nam sendviče, sokove i dnevnice. Ukoliko nam ne verujete, dodjite ovog petka u 18 časova i sami se uverite, jer nas u medijima svakako nećete videti“, navedeno je u saopštenju Pokreta mladih.

U saopštenju se takodje navodi da građani hodaju iz nedelje u nedelju „pod zastavom slobode, mladosti i budućnosti“.

„Što se tiče ljubavi tamo gde ste je Vi i Vaši čelnici širili, tamo ljubavi više nema. Samo podele, mržnja i bes. Mi na takvu ljubav ne pristajemo. Da li Vaša ljubav lomi prozore zbog nalepnice? Da li Vaša ljubav pali automobile? Da li je Vaša ljubav napala profesora Univerziteta? Vi kažete pre sedam godina ste bili opozicija, mi kažemo sedam godina ste na vlasti. Rezultate Vašeg rada možete videti svake nedelje u više od 50 gradova i opština širom Srbije“, istaknuto je u saopštenju.

Pokret mladih „Za Niš bez straha“ ranije je ove nedelje osudio napade na sve učesnike protesta „1 od 5 miliona“ uz podsećanje da se poslednji napad dogodio na profesora Filozofskog fakulteta Zorana Jovanović kome je maskirana osoba pokušala da izgura automobil sa puta, pritom mu pretivši da zaustavi vozilo i izadje iz njega.

U Pokretu mladih podsećaju da su jednom od prepoznatljivih lica sa protesta u Nišu Borislavu Preliću nepoznate osobe razbile staklo na automobilu i sa komandne table pocepale nalepnicu „#1od5miliona“, dok je grupa ljudi slikala i ismevala jednu od organizatorki protesta u Beogradu Jelenu Anasonović.

„Ovakvi napadi i provokacije dokazuju da živimo u atmosferi straha u kojoj je nasilje postalo svakodnevni način komunikacije. Pokret mladih želi da istakne da ih ovakvi napadi, ma koliko oni bili zastrašujući, neće zaustaviti u nameri da grad koji je podigao glas protiv ove autokratske vlasti oslobodi svakog straha i svake vrste nasilja, a naročito fizičkog! Borimo se za Niš i Srbiju bez straha“, rečeno je u saopštenju Pokreta mladih „Za Niš bez straha“.

Pokret građanske Subotice pozvao je građane da se pridruže prvom večerašnjem protestu “Jedan od pet miliona” u Subotici.

“Podržavamo u potpunosti javno iskazivanje nezadovoljstva svih naših sugrađana u nepovoljnoj društvenoj i ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo, i očekujemo da protesti ne budu zloupotrebljavani od strane političkih aktera”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je neophodno da građani u što većem broju iskažu svoje ogorčenje i nezadovoljstvo prema sadašnjim nosiocima vlasti, čije su odlike partokratija, nepotizam i korupcija, kako na lokalnom, tako i na višim nivoima vlasti.

„Zbog toga cela zajednica tone u sve dublje siromaštvo i bedu, sa gubitkom bilo kakve vere u svoju budućnost. U bliskoj prošlosti su takve vlastodršce Subotičani već jednom oterali u političku istoriju, vreme je da ponovo svi masovno iskažemo svoj slobodarski duh. Gradjani Subotice treba zajedno da se izbore za svoju slobodu, za budućnost svoje dece, i da se jednom za svagda otarase kriminalne hobotnice koja je zaposela Suboticu i celu državu”, poručio je Pokret građanske Subotice.

Protest „1 od 5 miliona“ održaće se danas po treći put u Kruševcu, saopštili su organizatori. Okupljenima će se obratiti studentkinja Milica Mihajlović, jedna od organizatorki protesta, kolumnista Nenad Kulačin i gradjanka Sonja Antić.

Organizatori su naveli da građani koji protestuju traže ostavku gradonačelnice Jasmine Palurović, gradskih većnika i članova Nadzornog odbora Gradske toplane, kao i da naredna tri računa za grejanje budu umanjena za polovinu, da „Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi“ i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku.

Protest će početi u 18 časova na Trgu glumaca.

Protestna okupljanja „1 od 5 miliona“ će, kako je objavljeno da društvenim mrežama, u subotu u 18 časova biti održana i u centru Aleksandrovca i Brusa.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač