Srbija

Na suđenju Milojku Pantiću sudija izuzela samu sebe, priznala da trpi pritisak predsednika opštine

Izvor: N1

U Kuršumliji neubičajeni tok jednog suđenja za uvredu. Sutkinja Danijela Milojević tražila je – sopstveno izuzeće. Smatrala je da u predmetu pred sobom ne može da sudi objektivno i nepristrasno, a kao razlog je navela to da je tužilac, inače predsednik opštine Kuršumlija, u prethodnom mesecu ugrozio njenu porodicu. Redak primer otvorenog „svedočenja“ postupajućeg sudije o pritisku koji je trpeo, smatraju advokati.

Poznati sportski novinar Milojko Pantić našao se pred kuršumlijskim Osnovnim sudom jer se predsednik opštine Radoljub Vidić, posle Pantićevog govora na protestu „1 od 5 miliona“ osetio uvređeno, pa je podneo krivičnu prijavu. Postupak je pripao sutkinji Danijeli Milojević, koja je na ročištu 23. oktobra zatražila sopstveno izuzeće.

U Osnovnom sudu u Kuršumliji za N1 potvrđuju da je sutkinja Danijela Milojević izuzeta iz postupanja, a da su spisi predmeta dodeljeni Vesni Maksimović.

I optuženi Milojko Pantić za N1 potvrđuje da je predmet već dobio novog sudiju, a da je na poslednjem ročištu postupajuća Danijela Milojević tražila sopstveno izuzeće jer sumnja u sopstvenu nepristrasnost.

„Sutkinja je rekla da je taj isti predsednik (opštine Kuršumlija) koji je mene tužio, zatvorio radnju njenom mužu i da zbog toga smatra da ne može da bude objektivna. Rekla je da će tražiti izuzeće, jer čovek kome treba da sudi je njenoj porodici napravio haos u životu. Sada je postavljena druga sutkinja, koja je najpre zakazala ročiste za 19. decembar, dobro nije za Novu Godinu zakazala, ali je, ipak, pomereno za 26. decembar“, ispričao je Milojko Pantić.

U Zapisniku sa ročišta u kuršumlijskom Osnovnom sudu 23. oktobra, navodi se, pored ostalog, da predsednik Opštine Radoljub Vidić nije bio prisutan, a u jednom delu stoji da, pre početka medijacije u svojstvu postupajućeg sudije, sutkinja Milojević obaveštava stranke da smatra da postoje razlozi da bude izuzeta iz predmeta.

„Postoje razlozi za moje izuzeće, budući da je u ovom predmetu privatni tužilac Radoljub Vidić upravo u funkciji predsednika opštine, a koji je u poslednjih mesec dana, u skladu sa svojom funkcijom, uticao na izmeštanje radnog mesta mog supruga na kome radi više od 20 godina i time ugrozio egzistenciju moje porodice, uneo nemir i nesigurnost u istu“, navela je u obrazloženju.

Domazet: Ovakav postupak sudije hrabar potez

Ovakav postupak jednog sudije je redak, ali zaista pošten i hrabar, ocenjuje dugogodišnji advokat Vladimir Domazet.

„Kad Vam kažem da sam punih 50 godina advokat i da sam prošao kroz razne sisteme, reforme, imao slučajeve izuzeća…Ali, ne pamtim ni moj slučaj, ni mojih kolega da je neki sudija ovako otvoreno govorio o tome zašto traži izuzeće iz predmeta“, kazao je Domazet.

Ovakav gest pokazuje da pritisaka u pravosuđu i te kako ima, ali da ima i sudija koje se tome opiru. Teško je, kaže Domazet, da će novi postupajući sudija biti u boljoj poziciji.

„To ukazuje da bi trebalo izuzeti ceo sud u Kuršumliji, što se, inače, dešava. Mislim da je u ovom slučaju bolje to uraditi nego dati slučaj drugom sudiji u istom sudu“, kaže Domazet.

Priliku da o ovome razgovara sa rukovodstvom Osnovnog kuršumlijskog suda, ekipa N1 nije dobila.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!