Politika beogradski glas
Srbija

Ministar bira najskuplju ponudu: Trivan je tražio da firma ima dizajenera za kanalizaciju, sve plaćeno 70 miliona više

Beogradski glas (Blic) – Ministar ekologije Goran Trivan je umesto najjeftinije ponude od 178 miliona dinara izabrao najskuplju od 248 miliona na tenderu za projektovanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u osam opština, jer je navodno samo taj ponuđač ispunio uslov da ima dizajnera kanalizacione mreže, saznaje „Blic“.

Zbog tog eksperta, koji mora da ima i dve studije izvodljivosti, država je izgubila blizu 70 miliona dinara a posao je dobio konzorcijum od pet firmi, na čelu sa „Tahal Group B. V.“ iz Novog Sada i to u konkurenciji sa još tri ponuđača.

To su konzorcijum kompanija oko novosadskog Arhitektonsko-građevinskog instituta, čija je ponuda bila 178 miliona dinara, „Telegroup“ i „Eko-voda“ sa 210 i „Set“ Šabac sa 213.

Tako je tender koji je neslavno počeo u maju, neslavno i završio krajem avgusta. Naime, već prilikom raspisivanja neki od zainteresovanih su imali sumnju da je namešten pa su podneli dva zahteva za zaštitu prava ponuđača i to zbog diskriminatorskih zahteva koji se odnose na finansijske i kadrovske kapacitete kandidata.

Jedan od uslova, koji je izazvao posebnu pažnju, tražio je da firma koja konkuriše mora da ima i dizajnera za kanalizacionu mrežu koji je uradio i dve studije izvodljivosti. Taj uslov je potencijalne ponuđače naveo na zaključak da se ovakvim stavkama namerno prave barijere za veći broj ponuda. Drugim rečima, izražena je sumnja da neko namerno želi da zaustavi ponude niže od procenjene vrednosti ovog posla od 249,6 miliona sa PDV, koju je odredilo Ministarstvo ekologije.

Ispostavilo se da su njihove sumnje bile opravdane jer je upravo dizajner kanalizacione mreže bio ključan za dobijanje posla. Ovaj uslov je legalizovala i Republička komisija za zaštitu prava ponuđača koja nije uvažila dva zahteva Arhitektonsko-građevinskog instituta iz Novog Sada, da se to eliminiše zajedno sa još nekoliko spornih zahteva.

Zbog tih primedbi, umesto 13. maja, tek krajem avgusta je izabrana kompanija koja će u opštinama Babušnica, Bačka Topola, Apatin, Bela Palanka, Boljevac, Pećinci, Lapovo i Priboj projektovati postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Izvor „Blica“ iz Ministarstva tvrdi da se oko ovog tendera digla velika prašina.

– Reč je o nameštanju poslova koje je u Ministarstvu ekologije postala praksa jer se prave uslovi za firme koje se unapred dogovore sa ministrom, što je i ovog puta urađeno. Da bi opravdao naduvanu cenu, on je formalni razlog za eliminaciju najpovoljnijeg ponuđača, Arhitektonsko-građevinskog instituta iz Novog Sada, našao u nedostatku dizajnera za kanalizaciju. Takav kadar poseduje samo firma „Tahal Group B. V.“ iz Novog Sada i upravo je taj uslov, zajedno sa enormno visokom bankarskom garancijom, kreirao vlasnik firme zajedno sa ministrom.

Da je dogovora bilo vidi se i iz ponude od 248 miliona, koja je za samo milion promašila procenjenu vrednosti javne nabavke. Zbog dizajnera kanalizacije iz državne kase baca se 70 miliona dinara i to državni organi treba da ispitaju – navodi naš sagovornik.

Firma sa dva zaposlena

I jedan od ponuđača, čije je ime poznato redakciji, ima isti stav.

– Ako je ova država toliko bogata da je ne interesuje zašto je izabran ponuđač koji je dao najveću cenu, onda sistem u njoj ne funkcioniše. Tvrdim da konzorcijum koji je dobio posao nije ispunio sve uslove tendera, posebno one koji se odnose na finansijski i kadrovski kapacitet firme „Tahal Group“ koja ima dva zaposlena, a neto dobit joj je bila prošle godine 1,7 miliona dinara. Bruka je da niko ne kontroliše šta radi Trivan i u čijim džepovima završavaju pare građana. Još veća je bruka da Komisija za zaštitu ponuđača legalizuje njegove nelegalne poslove – kaže ponuđač.


Izvor: Blic


Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!