Srbija

Kuga svinja na četiri lokacije kod Beograda, stručnjaci kažu – važna higijena

Beogradski glas (N1) – Afrička svinjska kuga stigla je i u Srbiju. Registrovana je na četiri lokacije u tri sela nadomak Beograda. Stručnjaci ističu da nije zarazna za ljude, ali da se brzo širi među populacijom svinja. Vakcine nema, pa je jedino rešenje poštovanje svih sanitarnih propisa.

Afrička kuga pojavila se u tri sela opštine Mladenovac: u Rabrovcu, Kusatku i Velikoj Krsni. Zaražene svinje su usmrćene, kao i one kod kojih bolest nije registrovana, ali koje su se našle u neposrednoj blizini. Porodica Vujić ostala je bez šest svinja, jer je bolest pronađena u susednom domaćinstvu.

„Da li je to mogla da se uradi neka analiza krvi da se uradi, da vidi da li su svinje zaražene, a ne pobiti sve te nedužne svinje. Mi smo ih gledali ko decu, pogledajte, spavale su k’o u sobama“, kaže Lepana Vujić.

Svinje su ubijene pre dvadesetak dana i kako kažu, od tada detaljnije informacije šta da rade nisu dobili. Osim što su bili iznenađeni što se bolest pojavila u njihovom susedstvu, bili su iznenađeni i time što im je brzo isplaćena naknada za štetu.

„Mogu da kažem da su platili, treći, četvrti dan su platili, i svi se čudimo da su platili…“, dodala je Vujić.

Stručnjake, ipak, nije začudila pojava bolesti u Srbiji. Upozoravaju da mnoga mala domaćinstva ne ispunjavaju osnovne higijenske uslove. Preporučuju obaveznu dezinfekciju pre ulaska kod životinja, kao i dezinfekciju vozila.

„I ono što bih preporučila svih domaćinstvima gde još nema kuge je da prokuvavaju pomije. Ta mera je vrlo prosta, a može mnogo da znači…“, kazala je Vesna Milićević iz Naučnog instituta za veterinarstvo.

Afrička kuga inače nije zarazna za ljude, ali je kod nas upravo čovek odgovoran za njeno širenje.

„Uglavnom neodgovornim ponašanjem, odlaganjem otpada koja nisu za to predviđena, ilegalnim prometom poizvoda od svinja koja su glavni izvor zaraze“, izjavila je Milićević.

Iako nije reč o zaraznoj bolesti, iz Privredne komore upozoravaju da je reč o ekonomskoj bolesti, jer šteta u žarištima može da bude stoprocentna. Stvar dodatno komplikuje i to što nema vakcine za tu bolest koja se proširila po istočnoj evropi, od Estonije do Bugarske, a evidentirani su i slučajevi zaraženih divljih svinja u Belgiji.

Evropska unija već duži niz godina ulaže velika sredstva u razvoj vakcine protiv afričke kuge, ali za sada leka nema.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!