Srbija

Ovi kradu i na sahranama

Piše: Marko Smiljković

Niško Javno komunalno preduzeće „Gorica“, koje upravlja grobljima i gradskim zelenilom, tipična je partijska prćija i večiti gubitaš zbog raznih mahinacija, malverzacija, afera i bahatog poslovanja. Ovih dana to pogrebno preduzeće ponovo je dospelo u žižu javnosti kada je na poslednjoj sednici niške skupštine Gradsko veće za njegovog vršioca dužnosti direktora brzometno odredilo izvesnu Draganu Stevanović. I ništa ne bi bilo čudno da za to mesto nisu konkurisala tri kandidata?! Samo, nijedan nije bio „podoban“, pa je Veće dekretom za tu poziciju odredilo gospođu o kojoj se do tada ništa nije znalo.

Iako je poznato da je policija dobila nekoliko kilograma dokumentacije o raznoraznim mutljavinama u tom preduzeću, niko od zaposlenih u njemu se još nije našao iza rešetaka. A poslednjih nekoliko godina izlaze frapantni podaci o pranju novca i nenamenskom trošenju sredstava… Dokumentaciju su dobili i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, pa čak i predsednik republike Aleksandar Vučić i – ništa. Svi su na slobodi, istina, malo zabrinuti jer je, kako saznajemo, posebno odeljenje policije za korupciju ponovo počelo da češlja dokumentaciju.

Zašto je došlo do ishitrenog predloga sasvim četvrte opcije za direktora „Gorice“ može samo da se pretpostavlja, a neki nagađaju da je posredi žena „od poverenja“ koja će pokušati da sakrije propuste dosadašnjih rukovodstava. Ili bolje rečeno – da bude neka vrsta amortizera između istražnih organa i lopovluka.

JKP „Gorica“ sa 129 stalno zaposlenih školski je primer javnog preduzeća koje je krcato ćatama i poltronima, dok grobove nema ko da iskopa. To nam potvrđuju i radnici na Novom groblju u Nišu, koji su pomoć za poslove kopanja raka dobijali od zatvorenika u Nišu jer pomenuto preduzeće ima samo šest niskokvalifikovanih radnika. Sve ostalo je administracija.

Tim preduzećem, inače, u svim preraspodelama vlasti „gazduje“ Socijalistička partija Srbije, čiji kadrovi se uvek nekako udenu u vlast.

I gle čuda, dvojica članova radne grupe za preispitivanje poslovanja „Gorice“ koje je imenovala država Srbija, odnosno Budžetska inspekcija Grada Niša, dobili su otkaz iz „Gorice“, zbog čega su i dan-danas na sudu jer su „izneli tajne poslovanja preduzeća“. To su Zoran Jovanović i Rade Rašović. Posle uredno evidentiranih sumnji u mahinacije rukovodstva, umesto da budu nagrađeni – oni su izbačeni na ulicu.

Utaja novca od sahrana

Kap je prelila čašu, a njih dvojica dobili su otkaz kada je na videlo izašlo da je novac od nekih sahrana nestao, i to za jedan dan.

Rade Rašović, tada poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u niškom JKP „Gorica“, saopštava frapantnu činjenicu da je jednog dana od osam sahrana na račune preduzeća legla uplata samo za tri. Kako kaže, novac od pet sahrana samo tog dana je utajen, odnosno u najavama sahrane postoje, ali nigde se ne navodi da su realizovane.

„Najbezočnije uzimanje novca od sahrana nije tajna jer je Budžetska inspekcija, kojoj je radna grupa produžena ruka, a u kojoj sam bio i ja, sve to zabeležila. Dakle, jedan od primera jeste da smo 29. aprila 2018. godine imali osam sahrana. Da napomenem, jedna sahrana košta oko 56.000 dinara i ne može da se obavi dok se, sat vremena pre ukopa, novac ne uplati. Novca od pet sahrana tog dana u preduzeću jednostavno nema. Te sahrane nisu proknjižene. Novac je, da kažemo, utajen. I to u iznosu od oko 300.000 dinara. I opet kažem, to smo zabeležili samo za taj dan“, priča Rašović i dodaje da je tada direktor bio N. M., koji je u bliskim rođačkim vezama sa jednom visoko kotiranom članicom Socijalističke partije Srbije u Beogradu.

U kapeli leševi počeli da se raspadaju

Rašovića njegov sindikat nije mogao da odbrani ni kada je obavestio javnost o najmorbidnijoj situaciji, a zbog čega ga je uprava preduzeća tužila da je „uznemiravao javnost“.

„To je bio strašan slučaj kada su mi kolege iz kapele, gde se smeštaju umrli, javili da tri od pet rashladnih komora ne rade, pa su tela smeštena na hodnicima i da su počela da se raspadaju, te da su razni ljudski organi stavljeni u kartonske kutije iz kojih curi krv. Tu horor-situaciju mi je slikao jedan kolega, a ja sam to objavio. Nakon toga, tužen sam da sam uznemiravao javnost, tako da mi preti kazna od pet godina. Tom prilikom su se uznemirili samo oni koji su u preduzeću to hteli da sakriju, a javnost je na slikama videla surovi horor prizor. Sredinom decembra bio sam na još jednom od mnogih ročišta na sudu i rukovodstvo odlaže presudu jer svi znaju da su krivi iako su me oni tužili. Normalno, odmah nakon toga dobio sam otkaz, ali ja i danas, na pomolu 2020. godine, neću da popustim“, priča nam Rašović, koji se ovih dana sprema da „stomakom za hlebom“ krene put Slovenije jer porodici ne može da obezbedi osnovnu egzistenciju.

Kupljeno osam telefona za neverovatnih 630.000 dinara

Rukovodstvo JKP „Gorica“ kupilo je pretprošle godine za svoje potrebe osam telefona za neverovatnih 630.000 dinara! Čak su neki rukovodioci kupili po dva telefona.

„Upravni odbor odlučio je da se za 630.000 dinara svim radnicima (129) kupe telefoni. A 12. januara 2017. godine tadašnji direktor N. M. potpisao je tu odluku. Šta se dogodilo? Umesto da svi dobiju nove telefone, tri rukovodioca su za sebe kupila po dva telefona, a dva radnika koja se visoko kotiraju u preduzeću po jedan. To su sve skupi telefoni čija vrednost ide od 60.000 do 100.000 dinara. Pitanje je šta će njima toliko dobri telefoni, a drugo pitanje je šta će toj trojici po dva telefona?! To sve znaju i Budžetska inspekcija i gradonačelnik Niša Darko Bulatović“, priča Rašović.

Ručkom od 20.000 platili (ne)tuženje sudu

Jedan od lidera opozicije u Nišu zamerio je rukovodstvu „Gorice“ što su u jednom beogradskom restoranu o trošku građana platili ručak čak 20.000 dinara, a na kom se naručivalo pečenje, pršuta i ostale đakonije. Igor Jovanić, tadašnji direktor, objasnio je tada da je u pitanju „spasavanje ’Gorice’ od tužbe, tako da jedan ručak za takvu uslugu i ne košta mnogo“.

Zoran Jovanović bio član je radne grupe za ispitivanje poslovanja i još na početku razgovora tvrdi da se sve stavlja pod tepih.

„Malo je ta tvoja jedna strana novina, koliki su oni lopovi. Opet sam 15. novembra pozvan u policiju da iznesem sve dokaze i sve sam ponovio. To što su krili broj sahrana i slično, to je mali lopovluk. Suština je da sada „Gorica“ služi kao „protočni bojler“ za novac koji se njima daje iz budžeta Grada Niša, a koja navodno ima gubitke. S vremena na vreme „Gorica“ prikaže gubitak i Gradsko veće izglasa da im se „pomogne“. Onda im druga javna preduzeća kao pomažu da bi se isplatile plate i slično, a realno „Gorica“ od svog poslovanja može sve sama. Taj novac odlazi u nečije džepove, a u čije, to je na policiji da otkrije“, priča Jovanović.

Aktuelni gradski političari u Nišu nadležni za pitanje „Gorice“, koja i sada posluje u minusu, nisu bili spremni da za medije „razmrse“ to klupko o kome se već dugo svašta govori.

Podobna i nepodobni

Bratislav Vučković, gradski većnik zadužen za komunalne delatnosti, rekao je na sednici Gradskog veća da je Dragana Stevanović radila u građevinskim preduzećima, da je kasnije radila kao inženjer u Direkciji za izgradnju grada, da bi na funkciju direktora došla sa mesta poreskog inspektora.    

„Komisija je donela zaključak kojim se utvrđuje da Vladan Anasonović, Zoran Milojković i Igor Novaković kao kandidati prijavljeni na javnom konkursu za izbor direktora JKP „Gorica“, a koji je objavljen u „Službenom glasniku“ 23. avgusta 2019, ne zadovoljavaju kriterijume u pogledu stručne sposobnosti, znanja i veština, pa je ostavljeno Gradskom veću da dâ predlog za vršioca dužnosti direktora“, naveo je Vučković.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač